Latvijā ik dienu no partnera vardarbības cieš vidēji 115 sievietes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Fizisku un/vai seksuālu vardarbību no esošā vai bijušā partnera savas dzīves laikā vidēji piedzīvojušas 22% sieviešu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Salīdzinot ar vidējiem ES rādītājiem, Latvijā vardarbības līmenis pret sievietēm ģimenēs ir augstāks, liecina pētījums, kurā apsekota situācijā Eiropā.

Savukārt Latvijā fizisku un/vai seksuālu vardarbību no esošā vai bijušā partnera savas dzīves laikā piedzīvojušas 32% sieviešu, kas atbilst 270 tūkstošiem sieviešu vecumā no 15 līdz 75 gadiem.

Vienlaikus centrs «Marta» norāda, ka Latvijā trūkst statistikas, kas reāli atspoguļo ģimenes vardarbības izplatību un ar to saistītās problēmas. Citu valstu dati liecina, ka vardarbība ģimenē ir ļoti izplatīta sociāla parādība.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem 70% gadījumu sieviešu slepkavībā vainojami viņu partneri vīrieši.

Pasaulē no vardarbības cietušo sieviešu īpatsvars svārstās no 30% līdz 60%.

Saskaņā ar Eiropas Padomes statistiku viena no četrām sievietēm savā mūžā ir cietusi no vardarbības ģimenē un 6–10% sieviešu cieš no vardarbības ģimenē katru gadu, kā arī vardarbība ģimenē ir biežākais nāves un invaliditātes cēlonis visām sievietēm vecumā no 16 līdz 44 gadiem.

Ir cilvēki, kuri uzskata, ka vardarbība pret sievieti ir attaisnojama

Arī Latvijā vardarbības ģimenē cēloņi ir meklējami gan individuālajā, gan ģimenes, kopienas, gan valsts līmenī. Latvijā ir konstatējamas vairākas būtiskas problēmas, kuras nepieciešams risināt - sabiedrībā joprojām ir izplatīti mīti par vardarbību ģimenē, vardarbība ģimenē tiek akceptēta.

Sabiedriskās domas aptauja liecina, ka

15,8% aptaujas respondentu atzīst, ka vardarbība pret sievieti ģimenē ir attaisnojama.

Joprojām sabiedrībā valda uzskats, ka vardarbība ģimenē ir šīs ģimenes iekšējā lieta, kurā neviens no malas nedrīkst iejaukties – 46,5 % respondentu sabiedriskās domas aptaujā norāda, ka neiejauksies vardarbības ģimenē gadījumos. Ļoti bieži vardarbības ģimenē netiek atpazīta.

Ģimenēs joprojām ir izplatīts nevienlīdzīgs lomu sadalījums starp sievieti un vīrieti, kas sakņojas patriarhālas sabiedrības modelī (vīrietim piešķirtā loma rada viņam labvēlīgākus sociālekonomiskos apstākļus nekā sievietei). Minētais lomu sadalījums arī ir viens no iemesliem, kādēļ sieviete izvēlas paciest vardarbību ģimenē.

Sabiedriskās domas aptaujā par biežāko iemeslu sievietes izvēlei palikt kopā ar varmāku, tiek minēti nepietiekami finanšu līdzekļi, lai uzturētu sevi un bērnus (54%), kā arī cita, droša mājvieta (43,6%), kas arī uzskatāmi pierāda upuru finansiālo atkarību no varmākas, norāda centrs.

Vardarbība ir dažāda - atpazīsti

Fiziska vardarbība – jebkurš fizisks aizskārums, piemēram, sišana, speršana, pļaukas, raušana aiz matiem, žņaugšana, grūstīšana, stingra saķeršana aiz rokas, ieroču izmantošana u.c.

Seksuāla vardarbība – jebkurš seksuāls aizskārums, piemēram, izvarošana, uzspiests vai vardarbīgs dzimumakts, vardarbīga iesaistīšana seksuālās darbībās, seksuāla aizskaršana pret cietušās gribu u.c.

Emocionālā vardarbība – jebkurš verbāls, emocionāls vai psiholoģisks aizskārums, piemēram, regulāra draudu izteikšana, draudēšana ar fizisku vai seksuālu vardarbību, draudēšana par bērnu atņemšanu, apsaukāšana un noniecināšana, vajāšana (izsekošana, sagaidīšana pie mājām, darba vietas, regulāra un nevēlama zvanīšana un īsziņu vai e-pasta vēstuļu sūtīšana), liegšana satikties ar draugiem un radiniekiem u.c.

Ekonomiskā vardarbība – jebkura darbība, kas vērsta uz cietušās pakļaušanu, varmākam izmantojot savu pārāko finansiālo situāciju, piemēram, ienākumu slēpšana, cietušās ienākumu atņemšana, cenšanās nepieļaut, lai cietušā gūtu ienākumus, naudas došana, ja cietusī ir izpildījusi kādas prasības u.c.

Vardarbība pret sievieti rada arī ekonomiskus zaudējumus

Gadījumā, ja pret sievieti tiek vērsta vardarbība, rodas arī zaudējumi valstij; to veido: izdevumi neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai, traumu ārstēšana, psihiatriskā aprūpe, pārejoša vai paliekoša darba nespēja, invaliditāte.

Tāpat sabiedrības zaudējums nodokļu maksātāja nāves gadījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu