Studentiem militārās apmācības būs pietuvinātas profesionālā dienesta programmām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas armija

Aizsardzības ministrijas (AM) iecerētās civilo augstskolu studentu militārās apmācības būs pietuvinātas profesionālā dienesta programmām, skaidroja AM Preses nodaļā.

AM drīzumā plāno īstenot augstskolu studentu militārās apmācības pilotprojektu. Pilotprojektā plānots iesaistīt aptuveni 30 augstskolu studentu, kas brīvprātīgi, no studijām brīvajā laikā apgūs militāras zināšanas un iemaņas. Militārajā apmācībā augstskolu studentiem būs iespēja attīstīt savas fiziskās spējas, pārbaudīt un pierādīt sevi, iegūt jaunus draugus, attīstīt līdera un vadītāja prasmes. Plānots, ka nākamā gada vasarā augstskolu studenti varēs jau piedalīties intensīvā apmācību nometnē.

Līdzīgas programmas jauniešiem ir ļoti populāras ASV un Lielbritānijā, kur tām ir sena vēsture un tradīcijas.

1990.gadu beigās studentu militārās apmācības programma tika izveidota arī Latvijā, bet ekonomiskās krīzes un finansējuma trūkuma dēļ 2009.gadā Aizsardzības ministrija bija spiesta to pārtraukt.

Apmācības tiek organizētas, lai nodrošināta jaunāko virsnieku - vada komandieru sagatavošanu Zemessardzei, vienlaikus jāatzīmē, ka apmācība būs pēc iespējas pietuvināta tām mācību programmām, kuras apgūst profesionālā dienesta karavīri. Gadījumā, ja students militārās apmācības laikā būs ieinteresēts savu turpmāko dzīvi saistīt ar militāro jomu kā profesionālā dienesta karavīrs kareivju vai instruktoru sastāvā, papildu apmācība nebūs nepieciešama, bet, lai kļūstu par virsnieku profesionālajā dienestā, būs jāapgūst saīsināta izglītības programma.

Lai apgūtu apmācību augstskolas studentam būs jāiestājas Zemessardzē, tātad - jābūt pilsonībai, latviešu valodas zināšanām, atbilstošam veselības stāvoklim un fiziskai sagatavotībai. Apmācībām pietiekties var Zemessardzes Studentu bataljonā. Augstskolu studenti kā ikviens zemessargs saņems formas tērpu un nepieciešamo ekipējumu, bet par mācību dienām - uzturdevu un noteiktās kompensācijas.

Augstskolu studentu militārās apmācību veidos trīs posmi - militārā pamatapmācība, jaunākā instruktora apmācība un virsnieka apmācība. Studentu kājnieku bataljons arī būs atbildīgs par militāro pamatzināšanu apguvi un jaunākajam instruktoram nepieciešamo zināšanu un prasmju apguvi, nepieciešamo atbalstu sniegs Nacionālo bruņoto spēku mācību iestādes.

Tāpat kā topošos profesionālā dienesta virsniekus, virsnieka apmācību arī augstskolu studentiem īstenos militārā augstākās izglītības iestāde - Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija. Akadēmija ir saņēmusi uzdevumu sagatavot izglītības programmu, kas būtu īpaši pielāgota civilās augstskolās studējošiem.

Tāpat kā profesionālā dienesta karavīriem studentiem būs iespējas attīstīt līdera iemaņas un vadīt padoto vienību. «Lai gan programma pēc iespējas tiks iekļauta tālmācība, jāsaprot, ka militārā jomā izšķiroša tomēr ir zināšanu iedzīvināšana praktiskās iemaņās, tādēļ studentiem jārēķinās, ka būtiska daļa no mācībām būs praktiskās nodarbības - pēc lekcijām civilā augstskolā, brīvdienās, vasaras brīvlaikā. Vasara brīvlaikos plānotas lauka nometnes,» norādīja ministrijā.

AM ir rosinājusi noteikt, ka tiem studentiem, kuri būs apguvuši visus apmācību posmus un ieguvuši augstāko izglītību, kā arī apņēmušies turpināt dienēt Zemessardzē vismaz piecus gadus varēs izmaksāt Ministru kabineta noteikto kompensāciju.

Šie grozījumi Militārā dienesta likumā vēl Saeimai jāapstiprina trešajā, galīgajā lasījumā. Kompensāciju par studenta ieguldījumu un sava brīvā laika ziedošanu nedaudz vairāk kā trīs gadu garumā, lai apgūtu valsts aizsardzībai nepieciešamās prasmes, students varēs izmantot pēc saviem ieskatiem, piemēram, nosedzot studijām ņemto studiju vai studējoša kredītu, vai veicot pirmo iemaksu mājokļa iegādei. AM plāno, ka kompensācijas apmērs varētu sasniegt 10 000 eiro.

Visus nepieciešamos resursus apmācībai nodrošinās Zemessardze un Nacionālie bruņotie spēki, tomēr augstskolas var paust atbalstu apmācībai, novērtējot to ar kredītpunktiem studiju programmu brīvās izvēles C daļā.

Turpmākajos gados studentu apmācību varēs apgūt vairāk studentu, bet ja interese būs liela - prioritāte būs tām jomām, kur speciālistu Zemessardzē un Nacionālajos bruņotajos spēkos trūkst, piemēram, inženierzinātņu, studentiem. Šogad apmācība tiks sākta tikai Rīgā, bet tā tiks paplašināta arī reģionos, lai dotu iespēju apmācību iziet tuvu studiju vietai un mājām.

Plānots, ka nākotnē par augstskolu studentu militāro apmācību būs interese arī tiem jauniešiem, kas vispārizglītojošās vai profesionālās vidusskolās būs apguvuši Valsts aizsardzības mācību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu