Daudzu noraidīto lūgumu dēļ opozīcija apšauba Saeimas Pieprasījumu komisiju jēgu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Daudzu noraidīto lūgumu dēļ opozīcija šodien Saeimas debatēs apšaubīja Saeimas Pieprasījumu komisijas jēgu, pat izskanot idejām par tās likvidēšanu.

Saeimas opozīcijas pārstāvji kritizēja parlamenta vairākuma lēmumu noraidīt pieprasījumu Ministru prezidentam vai ministriem, jo, viņuprāt, tādējādi likumdevējs atsakās no parlamentārās kontroles veikšanas izpildvaras darbam.

Reizē debatēs izskanēja arī skaidrojums, ka atbildīgajā Saeimas Pieprasījumu komisijā jau pašlaik notiek darbs pie minēto dokumentu izvērtēšanas, uzklausot iesaistītās puses un debatējot par šo jautājumu.

Deputāts Ringolds Balodis (NSL) norādīja, ka 12.Saeimā noraidīti 23 pieprasījumi, kas rada jautājumu par Pieprasījumu komisijas jēgu. Ar koalīcijas vienošanos neatbalstīt opozīcijas iesniegtos priekšlikumu «viņi izvaro parlamentāro kontroli pašā būtībā» un tas nav pieļaujams, teica politiķis. Šādā situācijā būtu jālikvidē pieprasījumu pašreizējā sistēma, norādīja deputāts.

Līdzīgi arī parlamentārietis Artuss Kaimiņš (KPV LV) norādīja, ka Pieprasījumu komisiju jālikvidē.

Savukārt parlamentāriete Inguna Sudraba (NSL) vērsa uzmanību, ka uz minēto pieprasījumu komisija savā lēmumā to noraidīt paudusi formālu pozīciju, kas nav saistīta ar dokumenta būtību. Viņa aicināja komisijai sniegt vērtējumu atbilstoši dokumenta tekstam, lai vismaz būtu skaidrs, ka tas ir izlasīts. Pretējā gadījumā arī Sudraba uzskata, ka komisija jālikvidē, lai netērētu līdzekļus.

Pieprasījumu komisijas vadītājs Augusts Brigmanis (ZZS) atzina, ka, ņemot vērā kolēģu pausto, jāsecina, ka komisija ir «acīmredzot izsmēlusi savu lietderību». Viņš aicināja deputātu savus izteikumus īstenot darbos un rosināt Pieprasījumu komisijas likvidēšanu. Brigmanis apliecināja, ka būs gatavs atbalstīt šādus grozījumus Saeimas Kārtības rullī.

Kā ziņots, Saeima šodien noraidīja abus darba kārtībā esošos pieprasījumus Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) saistībā ar Ārlietu ministrijas lomu nepilngadīgo valsts piederīgo aizsardzībā Lielbritānijā un ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V) par situāciju subsidētās elektroenerģijas lomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu