Aptauja: Iedzīvotāju vērtējumā nākamgad lielākā problēmā būs zema dzimstība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

46% respondentu kā visreālāko Latvijas apdraudējumu 2018.gadā min demogrāfijas problēmas, turpretī 11% aptaujāto nosauc terorismu, secināts jaunākajā «Baltic International Bank Latvijas barometrā».

Vienlaikus Latgales iedzīvotāji biežāk nekā citu reģionu iedzīvotāji norādījuši, ka par lielāko apdraudējumu uzskata ekonomikas lejupslīdi. Tā uzskata 37%.

Tāpat iedzīvotāji vērš uzmanību arī uz citiem būtiskiem faktoriem, kas varētu apdraudēt Latviju. 32% Zemgalē dzīvojošo saskata lielu apdraudējumu sliktā un neprasmīgā valsts pārvaldē, 30% rīdzinieku uzskata, ka lielu apdraudējumu varētu radīt bēgļi, bet 23% aptaujātie Kurzemē un 19% Vidzemē kā potenciālo apdraudējumu 2018.gadā uzskata korupcijas uzplaukumu.

Iedzīvotāji tika aicināti atskatīties uz aizejošajā gadā notikušo, atzīmējot spilgtākos notikumus, kas raksturo 2017.gadu. Starp spilgtākajiem 2017.gada notikumiem aptaujātie visbiežāk - 60% - atzīmēja sasniegumus sportā, bet 43% - plūdus Latgalē.

Tiesa, ja salīdzina datus pēc reģionālā dalījuma, vērojams, ka aptaujātajiem viedoklis dalās. 32% rīdzinieku par visspilgtāko notikumu 2017.gadā atzina ielu un ceļu remontus, savukārt 30% Pierīgas un 29% Kurzemes reģionā dzīvojošie biežāk minēja ģimenes ārstu streiku. Visu reģionu iedzīvotāji vienlīdz bieži par spilgtu notikumu atzina arī oligarhu jeb tā dēvēto «Rīdzenes sarunu» publicēšanu un tās sekas.

Aptaujas rezultāti liecina, ka visoptimistiskāk noskaņoti par 2018.gadu ir zemnieki - 74% uzskata, ka nākamais gads būs veiksmīgāks nekā aizejošais. Veiksmīgu nākamo gadu prognozē arī studenti un skolnieki - tā domā 48% respondentu, 46% mājsaimnieces un 44% ierēdņi.

Vispesimistiskākie par nākamo gadu ir bezdarbnieki - 12%, viņi uzskata, ka nākamais gads būs sliktāks nekā 2017.gads. Salīdzinot datus pēc reģionālā iedalījuma, visoptimistiskākie par nākamo gadu ir Zemgalē - 42%, un Pierīgā - 41% dzīvojošie, savukārt mazākais optimisms valda Kurzemē - 32%.

Lūgti norādīt, kurās trīs jomās 2017.gadā ir bijuši lielākie panākumi, Zemgalē dzīvojošie visvairāk lepojas ar panākumiem ģimenē, attiecībās un mīlestībā - tā norādījuši 37%, kā arī par lielu panākumu uzskata brīvo laiku un ar tā pavadīšanu saistītām lietām - tā uzskata 31%. Tikmēr ar materiālo labklājību visvairāk lepojas vidzemnieki - 18%, savukārt Rīgā uzturas visvairāk karjeristu - 15% rīdzinieku uzskata, ka lielākie panākumi gūti tieši karjerā. Tikmēr 25% kurzemnieku bija visneizlēmīgākie - viņiem bijis visgrūtāk pateikt, kurās jomās tika gūti lielākie panākumi.

«Baltic International Bank Latvijas barometrs» ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu