Daugavā pie Dienvidu tilta ledū piektdien ielūzis cilvēks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Piektdien ap pusdienlaiku glābēju palīdzība bija nepieciešama cilvēkam, kurš Daugavā pie Dienvidu tilta bija pastaigājies pa ledu un ielūzis, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece.

Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka aptuveni 80 metrus no krasta atrodas ledū ielūzis cilvēks. Izmantojot glābšanas dēli, glābējiem izdevās cilvēku nogādāt krastā un viņš tika nodots mediķiem.

Savukārt trešdien VUGD saņēma informāciju, ka Skrundas novadā kāds cilvēks bija devies uz Ventas upi makšķerēt un, iespējams, ielūzis ledū. Notikuma vietā tika atrasti makšķerēšanas piederumi un pārbaudīta vieta, kur cilvēks varētu būt ielūzis. Glābēji todien un arī nākamajā dienā pārmeklēja upes akvatoriju, bet noslīkušu cilvēku neatrada. Zemūdens meklēšanas darbus apgrūtināja lielā straume un sliktā redzamība zem ūdens.

Šogad glābēji jau vairākkārt ir steigušies palīgā cilvēkiem, kuriem uz ledus bija notikusi kāda nelaime un bija nepieciešama palīdzība. Pirms nedēļas Ilūkstes novada Dvietes pagastā divi cilvēki bija slidojuši uz ledus un ielūzuši, bet cilvēkiem izdevās izkļūt krastā pašu spēkiem.

Tādēļ VUGD aicina iedzīvotājus nedoties uz ledus, jo tas ir bīstami un var apdraudēt cilvēka veselību un dzīvību. Ik gadu ziemas periodā vairāki desmiti cilvēku ielūzt ledū un noslīkst. Pagājušajā ziemā no ūdenstilpnēm tika izcelti 20 noslīkuši cilvēki, bet izglābti 13 ledū ielūzušie.

VUGD norāda, ka ledus sega uz ūdenstilpnēm neveidojas vienmērīgi - tā ir biezāka pie krastiem, bet ūdenstilpnes vidū var būt plāna. Ledus būs plānāks arī vietās, kur ir straume, zemūdens avoti, pietekas, niedres, kā arī pie tiltu pārvadiem. Turklāt vietām sasnigusī sniega sega var veidot mānīgu priekšstatu par to, ka ledus ir izveidojies pietiekami biezs, lai noturētu cilvēka svaru.

Ja gadās ielūzt ledū, ir

skaļi jāsauc palīgā un apkārtējiem nekavējoties jāzvana uz glābšanas tālruni 112,

atgādina VUGD. Tāpat ir jācenšas saglabāt miers un jānostabilizē elpošana. Lai palīdzētu, ielūzušajam jātuvojas rāpus vai guļus, netuvojoties pašai ledus lūzumu vietai. Ielūzušajam no divu līdz piecu metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, garš koks vai kāds cits priekšmets. Ja glābēji ir vairāki, jāievēro, ka vienam no otra jāatrodas divu līdz trīs metru attālumā.

Izvelkot cietušo no ledus, makšķernieki ir aicināti līdzi ņemt dažādus palīglīdzekļus - ledus irbuļus vai āķus, ar kuru palīdzību var ieķerties ledū un tādējādi izvilkt sevi ārā.

VUGD arī aicina nepaiet vienaldzīgi garām, redzot ka bērni vai pusaudži slidinās pa nedrošo ledu. Nepieciešams viņus brīdināt par bīstamību, bet, ja tiek pamanīts, ka cilvēki ir aizgājuši pārāk tālu no krasta un var rasties problēmas atgriezties atpakaļ, kā arī, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties jāzvana 112.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu