Gulbenes novadā demontēs kādreizējo kodolraķešu bāzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Uzņēmums «Demontāža» uzsācis pamesto militāro būvju demontāžu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) objektā «Zemessardzes poligons» Gulbenes novada Galgauskas pagastā, kur Padomju okupācijas laikā atradās kodolraķešu bāze, portāls TVNET uzzināja uzņēmumā.

Kādreizējā kodolraķešu bāze sastāv no četrām 32 metrus dziļām pazemes šahtām un komandcentra vairākos līmeņos, tiks demontēta un pārstrādāta betona šķembās. Objektā kādreiz tika glabātas četras kodolraķetes «Dvina R12».

Demontāžas darbus vairākus hektārus lielajā apbūves platībā veic uzņēmums «Demontāža», un tos paredzēts pabeigt sešu mēnešu laikā. Demontāžas līguma summa ir 189 906 eiro.

Uzņēmuma vadītājs Mārtiņš Mālnieks stāsta, ka Latvijas teritorijā bija 12 kodolraķešu bāzes, no kurām piecas pazemes. Dvina R12 ir pēdējā no šāda veida pazemes atomraķešu bāzēm, pārējās ir jau nojauktas. Speciālists atzīst, ka demontējamais objekts ir sarežģīts.

"Principā tā ir desmitstāvīga grandioza ēka zem zemes, sadalīta vairākos līmeņos, būvēta no ļoti izturīga betona», tāpēc nojaukšanas darbos tiek izmantots īpašs tehniskais aprīkojums – spēcīgi ekskavatori, aprīkoti ar hidrauliskajiem āmuriem un demontāžas šķērēm. Savukārt būvgruži pēc tam tiks pārstrādāti betona šķembās, kuras izmantos autoceļu un laukumu segumu izbūvē», uzsver Mālnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu