Ja ceļi nebūs prioritāte, «apstāsimies uz sabrukuša ceļa» (71)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja valsts budžetā 2014.gadam nebūs pietiekamā apjomā atvēlēti līdzekļi autoceļiem, tad būs jāsaprot, ka ceļi nav prioritāte, un būs jāturpina strādāt nepietiekama finansējuma apstākļos, kas gan būs komplicēti, un nonāksim tik tālu, ka «apstāsimies uz sabrukuša ceļa», intervijā norāda LVC vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Lange.

Viņš norāda, ka visās valstīs, kur ir likvidēts Autoceļu fonds, paiet 10 līdz 15 gadi, kad infrastruktūra ir nolietojusies un sabiedrība sāk saprast, ka kaut kas ir jāmaina. Patlaban ir pagājuši 10 gadi, kopš 2003.gadā fonds tika likvidēts. «Šis ir tas brīdis, kad vajadzētu attieksmi mainīt, pretējā gadījumā nonāksim līdz tam, ka apstāsimies uz sabrukuša ceļa,» uzsver Lange.

Viņš norāda, ka mērķis ir efektīva un ērta satiksme, taču hroniski nepietiekams finansējums pēdējos 20 gadus, tāpat arī sabiedrības neuzticība nozarei kā tādai un pieprasījuma trūkums liedz situāciju mainīt.

Interese par ceļiem ir tikai vienu vai divus mēnešus gadā pavasarī,

kad sākas bedrīšu sezona. Citā laikā ir citas prioritātes,» uzsver LVC vadītājs.

Viņš arī uzsver, ka akcīzes nodoklis un transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis aiziet kopējā valsts budžetā un nenonāk pa tiešo ceļiem. «Tātad nav korelācijas - jo vairāk es braucu, jo vairāk naudas aiziet ceļiem,» secina amatpersona.

Kā ziņots, VAS «Latvijas Valsts ceļi» (LVC) akcionāru sapulcē 26.jūlijā Satiksmes ministrija (SM) akceptējusi līdzšinējā uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Ivara Pāžes vēlmi mainīt darbu un par jauno uzņēmuma vadītāja pienākumu izpildītāju apstiprinājusi tā līdzšinējo valdes locekli Jāni Langi.

Ja valdība atbalstītu Satiksmes ministrijas 2014.gada budžeta papildu finansējuma pieprasījumu pilnā apmērā, tad kopējais finansējums autoceļiem nākamā gada valsts budžetā būtu 111,1 miljons latu, informēja ministrijā.

Komentāri (71)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu