Ļaundares publicēti kailfoto sabojā visu dzīvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/cressida

Pēc Valsts prezidenta padomnieces Elīnas Egles kailfoto nopludināšanas internetā ar portālu TVNET sazinājās kāda lasītāja, kura saskārusies ar līdzīgu pieredzi. Sievietes piedzīvotais ļoti negatīvi ietekmējis ne tikai viņu un vīru, bet arī abus nepilngadīgos bērnus. Notiekošais bijis ļoti sāpīgs, pretīgs un pazemojošs.

Sieviete, kura nevēlējās atklāt savu vārdu, stāstīja, ka šī «melnā lieta» viņas dzīvē sākās 2010.gada vasarā, kad pēkšņi vienā dienā pamanīja, ka viņas profilu portālā draugiem.lv skatījis vairāk nekā simts cilvēku.

Viņa bijusi šokā, kad saņēmusi 40-50 vēstules, kurās rakstītāji aicināja viņu nodarboties ar seksu visdažādākajos veidos. Sūtītāju vidū bijuši gan vīrieši, gan sievietes.

Vēstulēs izteikti gan nekaunīgi, gan rupji piedāvājumi.

Piedāvāts arī grupveida sekss un dzimumattiecības ar lezbietēm.

Atklāj, ka internetā izveidoti viņas profili

Lai noskaidrotu, kas īsti notiek un no kurienes radusies tāda ažiotāža ap viņu, Vidzemē dzīvojošā sieviete ar vairākiem cilvēkiem sākusi saraksti. Izdevies noskaidrot, ka vairākos iepazīšanās un seksa portālos izveidots viņas viltus profils.

Tajā norādīts ne tikai viņas vārds, uzvārds, bet arī meitas uzvārds, dzīvesvieta, nodarbošanās, vecums un cita personīga informācija, pēc kā viņu varēja identificēt visi pazīstamie.

Turklāt portālos ievietota arī viņas fotogrāfija, kurā topiņam ir diezgan liels izgriezums un daļēji atkailinātas krūtis.

Šī bilde kopā ar bezkaunīgo aicinājumu, ka viņa piedāvā dažādus seksuālos pakalpojumus, būtiski iedragājusi viņas reputāciju vietējo cilvēku acīs.

Ļaudis neesot ticējuši, ka tas nav viņas roku darbs un ka tie ir viltus profili. Nespēdama visus pārliecināt, ka pati nav likusi šos sludinājumus, sieviete zaudējusi daļu paziņu.

Cilvēki no manis novērsās.

Vēlāk arī izdevies atklāt, ka internetā ievietota arī fotogrāfija, kurā ar bilžu apstrādes programmas palīdzību kopā samontēta viņas galva un kādas citas kailas sievietes ķermenis. Paviršam vērotājam izskatījies, ka tieši šī sieviete ar kailām krūtīm un pavērtu kājstarpi aicinājusi izmantot savus pakalpojumus.

Trakākais, ka cieš bērni

Turklāt ļaundari neesot aprobežojušies ar viņas fotogrāfiju un vārda publicēšanu apkaunojošā veidā. Viņi esot ķērušies klāt arī sievietes meitas profilam portālā draugiem.lv. Izveidojot viltus profilu vai uzlaužot meitas esošo profilu, ļaundari esot sūtījuši nepieklājīgas vēstules viņas draugiem. Vēstulēs bijis rupjš teksts, piemēram, «Tu esi cūka!», «Tu esi pretekle!», «Tu esi maita!».

Sieviete uzsver, ka tolaik sešgadīgā meita bija tikko iemācījusies rakstīt. Ar datoru meitene jau darbojusies, taču pilnīgi noteikti neesot mācējusi uzrakstīt izsaukuma zīmi, ar ko noslēdzās liela daļa vēstuļu, ko draugi saņēmuši no viņas profila.

Viņi nomelnoja manas meitas vārdu.

Notikušais ietekmējis arī viņas mazā dēla dzīvi. Tolaik, kad izaicinošie sludinājumi parādījās, dēliņš bija tikai sešus mēnešus vecs un joprojām saņēma mātes pienu. Iespaidojoties no mammas un pārējo ģimenes locekļu satraukuma saistībā ar notiekošo, dēliņam sākušās veselības problēmas, piemēram, aizcietējumi, raudāšana un nervozums.

Puikam, kuram patlaban ir jau divi gadi, drīzumā paredzēts operēt vēdera trūci. Visticamāk,

dēliņa veselības problēmas saistītas ar tolaik mājās valdošo satraukumu,

ko izraisīja nepatiesie sludinājumi internetā.

Kritizē tiesībsargu darbu

Saistībā ar notikušo sieviete arī kritizēja izmeklētāju darbu. Sākumā, kad viņa vērsusies policijā, lieta neesot ierosināta. Taču viņa lēmumu pārsūdzējusi un tad sākts kriminālprocess. Sākumā izmeklēšana ritējusi ļoti gausi, bet, kad iesaistītas ietekmīgākas amatpersonas, process virzījies ātrāk. Tas esot nožēlojami.

Izmeklēšanas laikā esot atklāts, ka šo informāciju par viņu internetā, iespējams, ievietojusi kāda viņas ģimenei pazīstama sieviete, kura jau sen jaukusies ģimenes dzīvē un centusies to izpostīt.

Lai arī iespējamā ļaundare bijusi no citas pilsētas un jau pensijas gados, greizsirdības un skaudības dēļ viņa varētu būt gribējusi sabojāt sievietes dzīvi.

Otra iespējamā vaininiece - kaimiņiene

Liels bija vidzemnieces pārsteigums, kad atklājies, ka otra iespējamā vaininiece ir viņas kaimiņiene. Viņa pieļauj, ka šī salīdzinoši jaunā sieviete vēlējusies nodarīt viņai pāri saistībā ar simpātijām pret viņas vīru.

Tagad kaimiņiene esot precējusies un audzinot aptuveni gadu vecu bērniņu.

Lai arī sieviete esot uzzinājusi iespējamo vaininieču vārdus, neesot viņas uzrunājusi, jo tas varot kaitēt izmeklēšanas interesēm. Lielas cerības viņa liek uz tiesu - viņa cer, ka vainīgās saņems pēc nopelniem un būs spiestas samaksāt arī ievērojamu morālo kompensāciju.

Gatava tiesvedībām arī starptautiskā līmenī

Ja tiesa nelems viņai par labu, sieviete ir gatava lēmumu pārsūdzēt un doties līdz pat Eiropas tiesai. Tā parasti lemjot par labu bērniem un viņu tiesību aizsardzībai. «No tā visa cietu ne tikai es un mans vīrs, bet arī mana sešgadīgā meita un pusgadu vecais dēls.»

Notikušais tik ļoti negatīvi ietekmējis sievietes ģimeni, ka viņi pārdod savu līdzšinējo mitekli un domā par radikālu dzīves vietas maiņu. Daļa kaimiņu pēc notikušā ar viņu vairs nesveicinoties. Dzīve pilsētā kļuvusi tik nepatīkama, ka sieviete bažījas, ka arī nākotnē nevarēs tur atrast darbu.

Iepriekšējo darbu viņa zaudējusi tieši šā skandāla dēļ.

Aicina neklusēt par aizskaršanu internetā

Viņa uzskata, ka nav vienīgā, kura Latvijā cietusi no nepelnītas pazemošanas internetā. Šādu gadījumu esot daudz.

Viņa aicināja cietušos par to neklusēt, bet gan ziņot policijai, lai ļaundari turpmāk nevarētu nodarīt pāri citiem, bet gan tiktu sodīti.

Pēc sievietes teiktā, patlaban Latvijā interneta vidē varot darīt visu, ko grib, netraucēti postīt cilvēku dzīves, nozākāt, apkaunot un virtuāli pazemot. Viņa zinot gadījumus, kad vīrieši iepazīšanās un seksa portālos ievietojuši savu bijušo draudzeņu bildes.

Internets nenozīmē pilnīgu anonimitāti

Savukārt IT&T kompānijas «Latnet Serviss» pārstāvis Vladislavs Gurmans iepriekš TVNET atzina - daudz cilvēku domā, ka, darbošanās internetā un komentāru rakstīšana ir pilnīgi anonīma - nav iespējams noteikt cilvēka personību. Taču patiesībā tā nav.

«Apmeklējot kādu mājas lapu, tiek fiksēta apmeklētāja IP adrese, kas parasti diezgan precīzi norāda uz vietu, no kuras esat pieslēgušies internetam. Šī vieta, protams, nebūs komentētāja dators, bet gan internet pakalpojuma sniedzēja rīcībā esošā IP adrese. Bet pēc tiesībsargājošās iestādes pieprasījuma tādā veidā var tikt arī līdz konkrētas IP adreses lietotājam.»

Arī Drošības policijā TVNET iepriekš norādīja, ka ir iespējams atklāt to cilvēku identitāti, kuri darbojas internetā. Par pretlikumīgām darbībām internetā piespriesti arī bargi cietumsodi, tostarp cietumsodi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu