Spaisa dēļ kļūst par lombarda regulāru apmeklētāju (58)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējā laikā arvien biežāk lasām rakstus par tā dēvētajām legālajām narkotikām, arī ziņās šī tēma tiek apcilāta biežāk, tāpēc nolēmu piemest arī savus divus centus un par šo tēmu izteikties.

Vai man vienīgajam ir neizprotama mūsu valstsvīru «impotence» šā jautājuma risināšanā? Visu laiku tik tiek runāts, ka kaut ko cenšas virzīt uz priekšu, lai šīs «legālās narkotikas» beidzot izskaustu, bet kur ir kādi rezultāti? No mūsu valstsvīru puses es tādus neredzu, policija šad tad izņem maisījumus ārā, brīvprātīgie aktīvisti izlīmē lapiņas pie vietām, kur šos maisījumus var nopirkt, un veic pārrunas ar lietotājiem, tirgotājiem utt, bet no valstsvīru puses es personīgi neko vairāk kā tukšu salmu kulšanu neredzu.

Kā tas vispār nākas, ka šādu maisījumu tirgošana joprojām ir atļauta?

Vai tiešām tas ir kāda slēptais bizness jeb peļņa tiek padota kādam uz augšu

un tāpēc arī no valdības puses netiek darīts nekas, lai šo visu padarīšanu beidzot likvidētu? Necenšos nevienu aizvainot vai kā citādi aizskart, bet ko gan citu, vērojot šo visu situāciju, kas jau gadiem apkārt notiek, var pateikt? Cilvēkresursu trūkums tas nevarētu būt, mūsu birokrātijas aparāts ir pat pārāk liels, manuprāt, bet tās ir tikai manas domas. Svarīgākas lietas darāmas? Atļaušos uzdot jautājumu: kas varbūt tik svarīgs, ka vairāku gadu garumā jau nespēj pieņemt likumprojektu, kas šo lietu nokārtotu?

Vai tiešām iedzīvotājiem drīz pašiem būs jāsāk cīnīties pret šīm bodēm ar ne tik legālām metodēm?

Prakse no Krievijas rāda, ka šāda veida metodēm vismaz ir rezultāts, bet šeit atkal nonākam krustcelēs, jo likums šādas darbības klasificē kā kriminālas...

Iespējams, kāds uzskata, ka šis jautājums nav tik nopietns, ka tie, kuri pīpē šos maisījumus, paši ir izvēlējušies šādu ceļu utt., un, no vienas puses, jums, protams, ir taisnība: nav dzirdēts, ka kādam pie galvas būtu likts ierocis un teikts: «Pīpē vai šausim tevi nost.» Bet atļaušos jums, cienītie un cienītās, uzdot pāris jautājumu:

1) Vai esat kādreiz paši sastapušies ar cilvēku, kurš šos maisījumus pīpē jau krietnu laiciņu?

2) Vai jūs tāpat teiktu, ja tas pīpētājs būtu jūsu bērns, radinieks, labs draugs?

3) Vai tiešām apkārt notiekošais nav arī jūsu problēma? Vai jūs vienmēr vadāties pēc «ne mana cūka, ne mana druva» filozofijas?

Man pašam ir pazīstami cilvēki, kuri šos maisījumus sākuši pīpēt, daži no tiem to ir beiguši darīt, bet daži to dara joprojām un, ja salīdzinām, kāds, piemēram, šis cilvēks bija, pirms viņš sāka šos maisījumus pīpēt, sekas, kādas šo maisījumu pīpēšana ir atstājusi uz viņu, ir acīmredzamas... Viss, sākot ar intereses zudumu par gandrīz visu, atskaitot šos maisījumus, mantu nešana uz lombardiem, lai tikai atkal spētu nopirkt nākamo devu, arī kādu iespaidu tas ir atstājis uz cilvēku garīgi, un tie vēl ir tikai ziediņi. Brīnums tiešām, ka daži labi no šiem zināmajiem cilvēkiem vēl nav zem zemes, lai gan, skatoties jau tagad uz sekām, gribot negribot sanāk aizdomāties, cik ilgi viss tā turpināsies, pirms kaut kas notiks? Vai šiem cilvēkiem nevar nozīmēt kaut vai piespiedu ārstēšanos? Jo pašlaik situācija ir tāda: ja kādu aizved uz slimnīcu un, tautas valodā sakot, «atkačā», ar to arī viss pasākums beidzās un cilvēku palaiž. Līdz nākošai reizei... Pats reti kurš izdomās doties ārstēties, un ne vienmēr līdz ģimenes spiediens, un galu galā šo lietotāju vidū ir arī cilvēki, kuriem ģimenes nav. Vismaz piespiedu ārstēšanas noteikšana būtu labs sākuma solis pagaidām, līdz tiktu izstrādās un pieņemts likumprojekts, kurš šim visam beidzot pieliktu punktu.

Un šo visu beidzot, atļaušos arī šo to pateikt demagogiem, kuri pie rakstiem par «legālajām narkotikām» sāk spriedelēt par alkoholu, tabakas izstrādājumiem utt. Alkoholam ir ļoti sena vēsture, un tas savā ziņā ir iegājis arī kultūrā kā kultūras sastāvdaļa, sausais likums nekad nenostrādās, ir vēsturē bijuši mēģinājumi to ieviest, gan ASV 20. gs. sākumā, gan arī PSRS laikos, un kā tas viss beidzās, atbildi mēs zinām, vai ne?

Nav kaut kā dzirdēti arī gadījumi, ka cilvēks, lai iegādātos cigaretes, no mājām sāk nest mantas uz lombardiem,

neapstrīdu faktu, ka ir cilvēki, kuri to dara, lai iegādātos alkoholu, bet šeit jau runa ir par alkoholiķiem, un par šo tēmu ir cits stāsts. Parasts cilvēks, kurš šad tad ar draugiem aiziet uz krogu pasēdēt, nevienu pudeles dēļ nost nesitīs, arī mantas uz lombardu šis cilvēks nenesīs. Tāpēc, dārgie demagogi, palūgšu jūs paklusēt un, ja nav ko teikt par tēmu, vienkārši neizteikties, nevis nodarboties ar demagoģiju.

Jānis

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu