Kūtris: ST nav izjutusi politiķu spiedienu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Satversmes tiesa (ST) līdz šim nav izjutusi politiķu spiedienu; tiesa arī nelemj kādam politiskam spēkam par labu vai sliktu, - šodien intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" izteicies ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Kūtris uzsvēra, ka pieņemot jebkuru spriedumu, ST nevēlas kādam politiskam spēkam ieriebt vai arī kādam lemt par labu, lai "celtu savu slavu".

Kā piemērus Kūtris minēja ne tikai spriedumu pensiju jautājumā, bet arī tā dēvēto Abrenes spriedumu saistībā ar robežlīgumu un Lisabonas līgumu, kura ratifikācija tika apstrīdēta. "Mēs nevaram emocionāli likt spriedumā to, ko emocionāli mums gribētos citādi," skaidro ST priekšsēdētājs.

Viņš uzsver, ka cilvēki, kas vēršas ST, ļoti gribētu, lai tiesa taisa spriedumu atbilstoši viņu emocionālajām vai kādām citām vēlmēm, taču ST vienmēr pirmajā vietā ir bijis tiesiskums.

"Ja man būtu jāvērtē emocionāli, es varbūt teiktu - ieliekam iekšā, ka tas līgums man nepatīk... taču kā jurists es neatradu pretargumentus. Arī prasības iesniedzējam nebija argumentu, kuros balstoties varētu teikt - jūs esat vinnējuši," skaidro Kūtris.

ST priekšsēdētājs uzsver, ka ST savā darbā vadās no Satversmes tiesas likuma, kura pamatvērtības iekļautas 85.pantā.

Kūtris noliedz, ka neapmierinātība ar ST būtu radījusi tiesas ietekmēšanas precedentu vai spiedienu. "Domāju, ka šobrīd apziņa - tā rīkoties nevar - ir pietiekami ieaugusi. Neviens no redzamajiem politiķiem šodien neuzdrošināsies ko tādu. Tad gan būtu diezgan liels starptautisks skandāls," uzskata ST vadītājs.

Viņš piekrīt, ka daudziem viens vai otrs ST spriedums nepatīk. "Daži politiķi esot atvainojušies pensionāriem? Tas nozīmē, ka viņi atzīst ne tikai mūsu spriedumu, bet arī savu nepareizu rīcību," uzsver Kūtris un piebilst, ka "neviens nav uzdrošinājies spiest".

Jau ziņots, ka iepriekš atkārtoti ST priekšsēdētāja amatā ievēlētais Gunārs Kūtris paudis pārliecību, ka patlaban gan visi politiķi, gan arī iedzīvotāji valstī rēķinās ar ST.

Kā viņš atzina Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants", arī agrāk ST spriedumi bija nozīmīgi un visiem tas bija svarīgi, bet iepriekš nebija tika aktuālu lietu kā pašlaik.

"ST uzdevums ir vērtēt, vai tas, ko ir sastrādājuši likumdevēji vai valdība, atbilst mūsu valsts pamatlikumam. Politiķiem bez likumu pieņemšanas ir arī politiskā darbība, kurā tiek izmantotas dažādas metodes, lai sasniegtu mērķi. Šeit tad arī reizēm aizķeras kāja un šķiet, ka galvenais ir mērķis, nevis līdzekļi, kā to sasniegt," sacīja ST priekšsēdētājs.

Kūtris atzina, ka patlaban Latvijā neviens politiķis atklāti neuzdrošinātos ietekmēt tiesas spriešanu, nenoliedzot, ka politiķiem varbūt kādreiz nepatīk tiesas spriedumi.

"Mēs spriežam par to, vai tas, kas ir izdarīts, atbilst noteiktajai kārtībai. Argumenti, kas mums ir spriedumā, parāda, ka spriedums ir virzīts uz to, lai valsti sakārtotu un nepieļautu, ka tiek pārkāptas sarkanās līnijas. Mēs nepieņemam politiskus lēmumus," sacīja Kūtris.

Jau ziņots, ka turpmākos trīs gadus ST priekšsēdētājs būs Kūtris, kurš bija vienīgais kandidāts ST priekšsēdētāja amatam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu