Plaudis: Ja izmetīs Ķuzi, neredzu, kurš vilks operatīvo darbību (219)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja saistībā ar notikumiem Jēkabpilī "izmetīs [atstādināto Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) priekšnieku Intu] Ķuzi, es neredzu, kurš vilks operatīvo darbību. Rezervistu soliņš jau sen kā beidzies", šodien laikraksta "Diena" viesistabā savās pārdomās dalījās bijušais VP Smago noziegumu atklāšanas koordinācijas pārvaldes priekšnieks Sandris Plaudis.

Vienlaikus Plaudis pauda viedokli, ka Ķuzi tik viegli "nevarēs likvidēt".

Policistu vidū reorganizāciju vērtē kā "pilnīgus murgus" 

Runājot par iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (V) darbību, Plaudis nebija visai glaimojošs. Viņš teica, ka "Mūrniece vairāk nodarbojas ar arodbiedrību izskaušanu, savu bērnu vešanu uz skolu un dažādu pasākumu viesu saraksta revidēšanu". Tomēr Mūrnieci par atbildīgu Jēkabpilī notikušajā bijušais policijas pārvaldes priekšnieks neuzskata. Viņš domā, ka atbildība būtu jāuzņemas cilvēkiem policijas vadībā, "kas pēdējos gadus rūpīgi grāvuši policijas sistēmu, taisot super reorganizācijas". Policistu vidū vispopulārākais šo reorganizāciju nosaukums esot "pilnīgi murgi". Plaudis šajās reformās saskata tikai mīnusus un naudas izmešanu.

Plaudis uzskata, ka pašreizējā iekšlietu sistēma ir pārāk smagnēja un par daudz cilvēki nodarbojas ar lietām, bez kurām savulaik itin labi iztikts. Kā piemēru Plaudis minēja statistikas datu vākšanu un apkopošanu tādā apmērā, kā tas tiek darīts pašreiz.

90.gados ar smago noziegumu izmeklēšanu nodarbojušies uz pusi mazāk cilvēku nekā tagad,

aptverot visu Latviju. Un toreiz nevienam netika prasīts, "ko tu darīji vakar, kur tu biji tad un tad". Pēc Plauža domām, jēgas no statistikas datu kaudzēm nav. Viņi esot reāli strādājuši.

Savulaik topošie kārtības sargi ļoti rūpīgi vērtēti

Tāpat Plaudis vērsa uzmanību uz kadru izvēles kritērijiem policijā. Kad viņš 1984.gadā sāka strādāt sistēmā, esot bijis jāiziet "cauri dažādām pārbaudēm" un nebija iespējams bez tām iekļūt policijā. Turpretim 90.gadu sākumā ļoti trūcis policistu, tādēļ kritēriji vairs nav bijuši tik augsti. Un tagad esot tieši tāda pati situācija, kas neesot pieļaujama, jo policija ir tā profesija, kur "nevar strādāt nelieši".

Plaudī ticību neizraisot Mūrnieces paziņojumi, ka kritēriji tiks pārskatīti un latiņa pacelta. Viņš tam netic, jo esot pazaudēta loģika un tradīcijas.

Kad Plaudis sācis strādāt, visur bijuši profesionāļi, no kuriem varēja mācīties, tagad situācija ir mainījusies.

Traģēdija Jēkabpilī atsaucot atmiņā 90. gadus

Savukārt vērtējot šīs nedēļas traģiskos notikumus Jēkabpilī, Sandris Plaudis pauda viedokli, ka nekāds brīnums tas neesot, jo arī 90.gadu sākumā visai bieži policisti pārdevās "mafiozu bandu vadoņiem", piedalījās arī smagu noziegumu izdarīšanā, tostarp arī slepkavību veikšanā.

Plaudis, kurš policijā nostrādājis vairāk nekā 20 gadus un patlaban jau divarpus nedēļas atrodas pensijā, atminas, ka Padomju laikos nav bijis iespējams, ka milicijas darbinieks izdarītu noziegumu, jo "tad to uzskatītu gandrīz par valsts apvērsumu, bet 90.gadu sākumā līdzīgi gadījumi kā šonedēļ Jēkabpilī bija visai bieža parādība". Arī tolaik bijušas ļoti zemas algas, lai gan situācija bijusi ne tikai slikta kā patlaban.

Toreiz smagākajos noziegumos, kādus izmeklēja Plauža vadītā pārvalde, bija iesaistīti policisti, "pa divi, pa trīs, pa četri". Šajos noziegumos viņi figurējuši gan kā izpildītāji, gan padomu devēji, gan sponsorētāji. 90.gados līdzīgs pašreizējai patruļpolicijas vienībai "Alfa" bija Mobilais pulks. Pēc Plauža teiktā, tā bija tāda "zonderu brigāde, kas nāca talkā, piemēram masu nekārtību novēršanā". Tad ļoti bieži policisti esot pārdevušies noziedzniekiem.

Plaudis uzskata, ka patlaban atgriežas 90.gadu sākums, un notikumi Jēkabpilī, pēc atsevišķu profesionāļu domām, esot tikai "ziediņi, un tas viss neapstāsies".

Komentāri (219)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu