Vai pazudīs tūkstošiem grāmatu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iespējams, tūkstošiem bērnu grāmatu būs jāizņem no tirdzniecības. Tā brīdinājuši izdevēji, runājot par grāmatām, kas bieži vien vairāk izskatās pēc rotaļlietām. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs sācis bērnu grāmatu pārbaudi, lai noteiktu, vai tās atbilst Eiropas Savienības prasībām par rotaļlietu drošību. Centra vadītāja Baiba Vītoliņa šorīt intervijā Latvijas radio apgalvoja, ka patlaban tirgotājiem nav noteiktas sodas naudas par neatbilstošu grāmatu pārdošanu.

(Ziņa papildināta ar "Māmiņu kluba" vadītājas S.Salakas komentāru.)

Viņa sacīja, ka nevienu no iespējami nedrošām grāmatām centra speciālisti nav izņēmuši no tirdzniecības.

Speciālisti pārbaudēs saskatījuši apdraudējumu sešās grāmatās, un uz šīm grāmatām vērsta tirgotāju uzmanība. Nejūtoties droši par dažām grāmatām, tirgotāji paši tās izņēmuši no pārdošanas.

Tirgotāju sodīšana nav plānota, taču tas atkarīgs no viņu attieksmes - vai viņi sadarbosies ar patērētāju tiesību aizsargiem.

Vai bērnu grāmatas-rotaļlietas ir bīstamas?

Vītoliņa atzina, ka patlaban esot grūti pateikt, vai tirdzniecībā esošās grāmatas-rotaļlietas ir bīstamas. "Bet ir noteiktas prasības, kas šīm grāmatām-rotaļlietām būtu jāizpilda tieši tāpat kā parastajām rotaļlietām, jo

tās var radīt bērniem tieši tādus pašu riskus kā citas rotaļlietas.

Jāuzmana krāsas, skaņa un sīkās detaļas

Lielākoties grāmatu-rotaļlietu riski saistīti ar izmantojamām krāsām, pārāk lielu skaņu, ko var izdalīt klāt pievienotās detaļas, kā arī citām sīkām sastāvdaļām, ar kurām bērns varētu, piemēram, aizrīties.

Ražotājs pats novērtēs drošumu

Vītoliņa skaidroja, ka grāmatām-rotaļlietām būs tāda pati atbilstības novērtēšanas kārtība kā citām rotaļlietām - ražotājs varēs pats novērtēt, vai šie izstrādājumi atbilst prasībām par rotaļlietu drošību. Ja atbilst, tad ražotājs uz grāmatas-rotaļlietas uzlīmē atbilstošu apzīmējumu un šo ražojumu tirgo tālāk.

Pēc patērētāju aizstāves teiktā, izdevējiem no šīs jaunās prasības, kas stāsies spēkā vasarā, nebūs lielu izdevumu.

Riski bērniem ir jāsamazina

Galvenais iemesls, kādēļ Latvijā plānots sakārtot šo jomu, ir samazināt iespējamos riskus bērnu rotaļāšanās laikā, Vītoliņa teica. Esot pilnīgi vienalga, vai produkts sākotnēji vairāk domāts kā rotaļlieta vai grāmata.

Pēc jaunās kārtības par rotaļlietu uzskata jebkuru ražojumu, kas radīts bērniem pievilcīgā formā un ko var izmantot rotaļu laikā. Ar bērniem pievilcīgām mantām, kuras patiesībā nav paredzētas mazo lietošanai, pasaulē notiek daudz nelaimes gadījumu. Piemēram,

ļoti daudz nelaimju notiek ar šķiltavām, jo tās ir bērniem pievilcīgā formā.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu