ANO pārstāvis: šeit nepilsoņi ir labākā situācijā nekā citviet pasaulē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

Latvijas valdības ir daudz darījušas nepilsoņu problēmas risināšanai, turklāt Latvijas nepilsoņiem ir lielākas tiesības par 1954.gada konvencijā prasīto minimumu, intervijā laikrakstam "Diena" uzsvēris ANO Augstā pārstāvja bēgļu jautājumos Reģionālā biroja Baltijā un Ziemeļvalstīs vadītājs Hanss ten Felds.

Citviet nav vispār nekādu tiesību

"Ar nepilsoņu situāciju daudz kur citur pasaulē, kur tiem nav vispār nekādu tiesību, Latvija nav salīdzināma," viņš norādījis.

Vienlaikus ANO pārstāvis uzsvēris, ka Latvijā ir daudz cilvēku, kuru tiesības nav tādas pašas kā valsts pilsoņiem, un ideālā gadījumā tas galu galā būtu jāatrisina.

Pilsonības piešķiršana atrisinātu problēmu

Viņš piekritis apgalvojumam, ka Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājums pilsonību piešķirt Latvijā dzimušajiem pēc 1991.gada noteikti palīdzētu problēmas risināšanā.

"Protams, katrā zemē ir atšķirības, tomēr fakts ir, ka pasaulē ir tik ļoti daudz bezvalstnieku, un jautājums ir – kā to risināt?[Modernā, demokrātiskā sabiedrībā ES ietvaros būtu jābūt iespējamam to atrisināt," uzskata ten Felds.

Latvijai nepieciešama migrācija

Runājot par multikulturālismu, ANO pārstāvis sacījis, ka pasaule kļūst mazāka un arī

Latvijas reģionam ir nepieciešama migrācija, lai cilvēki šeit ierastos un dotu savu pienesumu ekonomikai un sabiedrībai.

Viņš aicina vairāk uzmanības pievērst tam, lai palīdzētu jaunpienācējiem integrēties.

Valoda ir labs sākums

"Dažām grupām tas var būt vienkāršāk, piemēram, iemācīties jaunās mītnes zemes valodu, tomēr nevienam tas nav neiespējami. Tāpēc sekmīga valodas mācīšana varētu būt labs sākums. Arī saskarsme ar vietējo sabiedrību ir ļoti svarīga abām pusēm – gan iebraucējiem, gan vietējiem. Pats esmu redzējis piemērus, ka vietējā ģimene sākumā uzņemas aizgādnību par imigrantu ģimeni, ierādot apkārtni un paradumus, piemēram, tādās tradicionālās migrantu zemēs kā Jaunzēlande, un beigās viņi kļūst par draugiem uz mūžu. Valodas mācīšana un jaunienācēju mērķtiecīga integrācija ir tās lietas, pie kurām noteikti varētu piestrādāt un gūt sekmes," norādījis ten Felds.

Viņš arī atzinis, ka no ieceļotājiem nebūtu jāgaida, ka viņi atteiksies no savas identitātes, aizmirsīs, ko viņi zina un kas viņi ir.

"Šī dažādība sabiedrību tikai bagātina. Nepilsoņiem gan ir arī pildāmi pienākumi, lai varētu dzīvot jaunajā sabiedrībā," piebildis ANO pārstāvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu