Politologs Ījabs: Pārsteidza Bērziņa tik ātra ievēlēšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tie, kas tiešām domāja, ka šodien Valsts prezidenta vēlēšanās uzvarēs Valdis Zatlers, ir neglābjami naivi cilvēki, tādu viedokli LNT ziņām šovakar pauda politologs Ivars Ījabs.

Zatlers līdz ar savu pagājušās sestdienas uzrunu Latvijas tautai un ierosinājumu atlaist 10.Saeimu esot būtiski iedragājis reputāciju zināmās aprindās, uzskata Ījabs. Līdz ar to Andra Bērziņa ievēlēšana Valsts prezidenta amatā bijusi gaidāma, vēstīja raidījums.

Tomēr notikušais Saeimas balsojums, ievēlot Bērziņu, pierādot to, ka pašreizējā koalīcija neesot darboties spējīga. Balsojums liecinot, ka starp „Saskaņas centru” un Zaļo un zemnieku savienību jau iepriekš bijusi vienošanās, intervijā piebilda Ījabs.

„Tas, kas mani pārsteidza, ka Bērziņš tika ievēlēts tik ātri, ka jau pirmajā balsojumā savāca 50 balsis, un tas liek aizdomāties par to, cik lielā mērā šie brīvie balsojumi ir sarunāti,” tā intervijā LNT ziņām norādīja Ījabs.

Politologs uzsvēra, ka šie brīvie balsojumi esot brīvi tajā ziņā, ka nevienam no balsotājiem nav jāatskaitās Jānim Urbanovičam (SC) un Augustam Brigmanim (ZZS) kameru priekšā par savas frakcijas balsojumu. „Bet viņi nav brīvi, ka katrs deputāts var darīt, kā ienāk prātā,” komentēja Ījabs.

Tikmēr politikas eksperts Mārcis Bendiks LNT ziņām izteicās, ka Zatleram vienkārši trūcis balsu. „Nevarēja dabūt vairākumu ne pirms sava dramatiskā žesta, nedz arī pēc. Nebija atbalsta, līdz ar to viņa rīcība, lai kā viņu tagad herorizē kā lielo tautas glābēju, bija mēģinājums saglabāt iespēju braukāt ar zilām uguntiņām, kas viņiem iepaticies,” uzskata Bendiks.

Jau ziņots, ka Latvijas Valsts prezidents nākamos četrus gadus būs kādreizējais baņķieris un līdzšinējais Saeimas deputāts Andris Bērziņš. Tā šodien, 2.jūnijā, nolēma vairums parlamenta deputātu. Par Bērziņu atdotas 53 balsis, pret - 44 balsis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu