ZRP un Vienotība virza četru partiju valdību; VL atsakās

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zatlera reformu partija (ZRP) un "Vienotība" šodien kopējā sanāksmē galu galā tomēr nolēmušas aicināt izveidot nacionālās saliedētības koalīciju, kurā būtu arī abi ideoloģiskie pretinieki - nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un "Saskaņas centrs" (SC). Šādā koalīcijā netiktu aicināta Zaļo un zemnieku savienība, jo pret to kategoriski iebilst ZRP. Tikmēr Nacionālā apvienība jau atkārtoti paziņoja, ka kopā ar SC valdībā neies.

Pievienots pirmais apakšvirsraksts ar V.Zatlera un V.Dombrovska viedokļiem, un video.

ZRP līderis arī uzsvēra, ka joprojām atbalsta Valdi Dombrovski kā premjeru un ka uzticētais mandāts vadīt jau trešo valdību pēc kārtas būtu stabilitātes signāls arī pasaulē.

Līdz ar to drīzumā "Vienotība" un Zatlera Reformu partija tiksies trīspusējās sarunās, iesaistot Nacionālo apvienību un "Saskaņas centru". "Vienotība" atbalsta šādu koalīcijas sarunu tālāko gaitu, veidojot plašāku koalīciju, bet bez ZZS līdzdalības.

Tostarp ZRP un "Vienotība" tuvākajās dienās aicinās uz sarunām Nacionālo apvienību un SC, lai runātu par dalību četru partiju koalīcijā vai arī piedāvātu tām pievienoties uz sadarbības līguma pamata.

Par šādu turpmāko sarunu scenāriju pirmdien vienojās "Vienotības" valde ar frakcijas deputātu līdzdalību.

Zatlers un Dombrovskis par koalīciju

ZRP līderis Valdis Zatlers norādīja, ka būs jāpieņem daudz grūtu lēmumu, tāpēc nedrīkst atstāt opozīcijā tādu politisko spēku kā SC, kurai ir tik daudz mandātu Saeimā. Savukārt viens no "Vienotības" līderiem premjers Valdis Dombrovskis atzina, ka neredz racionālus argumentus, kāpēc būtu jāatstāj opozīcijā nacionālā apvienība, kas līdz šim atbalstījusi svarīgus tiesiskuma jautājumus.

ZRP un "Vienotības" pārstāvji norādīja, ka SC un VL-TB/LNNK vajadzētu atteikties no savstarpējām "sarkanajām līnijām" un mēģināt sastrādāties valstisku interešu vārdā.

ZRP līderis pauda cerību, ka pārrunas būs veiksmīgas un varēs strādāt jauna un veiksmīga valdība. Dombrovskis stāstīja, ka "Vienotība" piedāvājusi veidot "varavīksnes" koalīciju no visiem Saeimā pārstāvētājiem politiskajiem spēkiem. Tomēr ZRP ir kategoriski iebildumi pret ZZS iesaistīšanu, tāpēc "Vienotība" gatava piekrist arī šādam četru partiju modelim.

Jau ziņots, ka "Vienotība" šodien pauda piedāvājumu veidot "varavīksnes" koalīciju un valdību, kurā būtu iesaistīti visi Saeimā ievēlētie politiskie spēki. Šādu piedāvājumu "Vienotība" izteica pēc tam, kad ZRP izlēma koalīcijā aicināt SC.

Neformāli "Vienotības gājiens tiek uzskatīts par laika vilcināšanu

"Vienotības" šodien paustais piedāvājums veidot "varavīksnes" koalīciju un valdību, kurā būtu iesaistīti visi Saeimā ievēlētie politiskie spēki, patiesībā varētu būt tikai mēģinājums vilcināt laiku, lai rastu piemērotu izeju no neveiksmīgās situācijas koalīcijas veidošanas procesā, neformāli atzina vairāki citu politisko spēku pārstāvji.

Kā runā Saeimas kuluāros, "Vienotība" koalīcijas sarunās "aizshēmojusies" tiktāl, ka tai tagad draud šķelšanās, gan esot kopējā koalīcijā ar Zatlera reformu partiju (ZRP) un "Saskaņas centru" (SC), gan paliekot opozīcijā.

Pēc ZRP lēmuma koalīcijā aicināt SC "Vienotība", kas kā vēlamāko partneri pēdējā laikā definējusi nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, ar savu aso reakciju cerējusi panākt šķelšanos ZRP jaunievēlēto deputātu vidū, par kuras iespējamību tika runāts nedēļas nogalē. Tomēr ZRP spējusi novērst šķelšanās draudus un "Vienotībai" tagad neesot īsti kur atkāpties, tāpēc ticis piedāvāts veidot "varavīksnes" valdību. Par šo piedāvājumu smīkņājot pat daudzi pašas "Vienotības" pārstāvji, atzina politiķi.

"Vienotība" šodien tikās divpusējās sarunās ar SC, VL-TB/LNNK un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem, kur piedāvāja apspriest šo iespējamo "varavīksnes" modeli. Ar šo iespēju šodien iecerēts iepazīstināt arī ZRP. "Esam izteikuši priekšlikumu un gaidām partneru reakciju. Tas ir jautājums par partiju gatavību sastrādāties. Esam neordinārā situācijā un nepieciešams neordinārs risinājums," teica premjers Valdis Dombrovskis (V).

ZZS pret "Vienotības" piedāvājumu nav vienaldzīgi

Pagaidām kaut cik pozitīvi par šādu ieceri izteicies tikai ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. "Piedāvājums ir interesants, un runāšu par to ar kolēģiem, mēģinot tos pārliecināt. Arguments, ka tas nekad nav bijis, nestrādā, jo katra lieta kādreiz ir pirmo reizi. Pasaulē ir prakse, ka tas strādā, un nestrādā slikti," norādīja Brigmanis.

Brigmanis atzina, ka šīs sarunas par "varavīksnes" koalīciju varētu noslēgties arī ar kādu citu veiksmīgu iznākumu.

Viņš gan nekomentēja, kādus konkrētus ministru portfeļus ZZS gribētu saglabāt.

"Mēs esam jaunā situācijā, tiksim vispār līdz jēdzienam, ka mēs tādu lietu [varavīksnes valdību] uztaisām. Esam sapratuši, ka pašlaik galvenais sarunu partneris ir "Vienotība", viņi ir uzņēmušies iniciatīvu," sacīja Brigmanis.

"Vienotības" sarunu vedējs premjers Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka "Vienotība" arī pirms vēlēšanām paudusi gatavību strādāt ar visām Saeimā pārstāvētajām partijām.

SC līderis Nils Ušakovs šodien jau pauda, ka ir skeptiski noskaņots par "Vienotības" ierosinājumu. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, SC esot kategoriski pret šādu ideju un pat nedomājot to apspriest.

Lielu sajūsmu neizrādīja arī nacionālās apvienības pārstāvji, kuri norādīja, ka VL-TB/LNNK valde viņus pagaidām nav deleģējusi apspriest šādu koalīcijas modeli. Savukārt ZRP pagaidām nevēlas komentēt šo ieceri.

"Vienotības" politiķis Kārlis Šadurskis skaidroja, ka, viņaprāt, šāds "varavīksnes" modelis būtu reāli iespējams un kopīga viedokļa panākšana Saeimā esot reāla. Viss esot atkarīgs no sarunām.

Šadurskis norādīja, ka šāds koalīcijas modelis patlaban izskatās kā vienīgā iespēja izejai no iespējamās "pata" situācijas parlamentā.

Kā ziņots, pēc Saeimas vēlēšanām kā koalīcijas kodols sākumā iezīmējās ZRP un "Vienotība", kurām kopā ir 42 mandāti. Abi politiskie spēki sāka savstarpējās sarunas un to deleģētie eksperti strādāja pie programmatisko jautājumu saskaņošanas. Pirmie kašķi sākās par sarunu formātu, bet tagad kopējās sarunas gandrīz neiespējamas padarījuši kardināli pretējie uzskati par iespējamo trešo koalīcijas partneri - ZRP vēlas iesaistīt SC, bet "Vienotība" - nacionālo apvienību.

ZRP valde naktī uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC, un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Dombrovskim. Savukārt "Vienotība" koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt, kā arī aicinājusi ZRP savu viedokli līdz šodienai vēl pārdomāt, ko ZRP gan nepieļauj.

SC ir gatavs runāt par sava atbalsta sniegšanu Dombrovskim kā premjeram, ja "Vienotība" piekritīs strādāt lielajā koalīcijā.

Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc pirmā sarunu raunda noslēgšanas ar visām Saeimā ievēlētajām partijām preses konferencē norādīja, ka sagaida, lai 11.Saeimā iekļuvušās partijas un apvienības vienotos par koalīcijas modeli un sadarbības principiem līdz šīs nedēļas beigām.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu