ASV pārstāvji Latkovskim nodod biedējošu vēstuli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāju Ainaru Latkovski pārsteigusi ne tikai trīs ASV pārstāvju ierašanās pie viņa, lai runātu par attiecībām ar Amerikas Savienotajām Valstīm un par korupciju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). Vēl vairāk pārsteigusi viņam atstātā vēstule, tā Latkovskis atzina trešdienas vakara intervijā LTV raidījumam "Panorāma".

Šādas informācijas iespējamā pieejamība bijis iemesls, kādēļ Ainars Latkovskis (V) esot piekritis tikties ar ASV pārstāvjiem. Tikšanās tikusi organizēta ar Latkovska palīga starpniecību.

"Pēc tam šī tikšanās bija par it kā iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem Vaškeviča [Vladimira] lietā. Nu, tas mani ļoti pārsteidza. Manu skepsi kungi manīja. Mums pusstundas sarunas vietā izvērtās neilga, desmit minūšu saruna, kurā es mēģināju viņus pārliecināt, ka šajā ziņā Latvijā viss ir kārtībā. Un ka Saeima un politiķi neiejauksies konkrētajā kriminālprocesā," tā par tikšanās gaitu intervijā "Panorāmai" klāstīja Latkovskis.

ASV pārstāvji esot visu pasnieguši tā, ka tieši mediji esot iespaidojuši sabiedrisko domu par sliktu Vaškevičam un viņa ģimenei. "Un, lūk, šeit tiesa, ņemot vērā šo mediju spiedienu, pirmajā instancē notiesājusi viņu ar diviem gadiem cietumā un būs vēl nākamā sēde par kukuļdošanu," piebilda Latkovskis.

Taču vēl vairāk Latkovski esot pārsteigusi vēstule, ko šie trīs ASV pārstāvji viņam atstājuši. "To viņi ir nosūtījuši ASV senatoram Ričardam Durbinam un kongresmenim Džonam Šimkusam, (..) kurā viņi raksta par to, ka Latvijā notiek tādas lietas, ka brīvības un taisnības cīnītājs Vaškeviča kungs tiek netaisnīgi notiesāts; ka pret viņu vēršas valsts iestādes un korumpētais KNAB.

Man ir sajūta, ka viņi caur šo vēstuli baida Latvijas pusi, uzskatot - ja tā ir, tad ASV jāapsver iespēja pārtraukt militārās un stratēģiskās aktivitātes tā saucamajā Ziemeļu distribūcijas tīklā caur Rīgu un ostām.

Kā zinām, tad amerikāņi savu armiju Afganistānā apgādā caur Rīgu un tagad arī angļi," stāstīja Latkovskis.

Ar šīs vēstules saturu Latkovskis esot iepazinies tad, kad trīs ASV pārstāvji jau bijuši prom. "Šo es uzskatu vienkārši par nelietīgu spiedienu uz Latviju. Cik sapratu, viņi meklēja šo kontaktu, gribēja tikties vēl ar ministriem, ka viņi vienkārši kā lobiji ir nopirkti, lai šeit ietekmētu, pirmkārt, politiķus un pēc tam sabiedrības viedokli," secināja Latkovskis.

Šis ir klajš lobēšanas gadījums ar spiediena izdarīšanu, uzskata Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs. "Noteikti gan jau šie kongresmeņi arī interesēsies caur mūsu vēstniecību, jo viņi to tā neatstās. (..) Nav jau runa par manis baidīšanu, bet tas nozīmē, ka kāds tērē lielu naudu, jo šādi konsultanti un konsultācijas firma nemaksā lēti, un viņi ir ieradušies Latvijā un mēģina izdarīt zināmu spiedienu," rezumēja Latkovskis.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu