Biju spiests pamest Latviju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Atrast darbu Latgalē nav iespējams. Tā sarunā ar portālu TVNET saka 23 gadus jaunais Tima, kurš, apstākļu spiests, vairākkārt devies darba meklējumos uz Angliju. Kārsavietis uzskata, ka būtu jāmaina likums, kas būtiski ierobežo latgaliešu iespējas Latvijā ievest lētāku alkoholu, cigaretes un degvielu, tādā veidā ļaujot izdzīvot.

Tima ir viens no latgaliešiem, kurš ceturtdien piedalījās akcijā pie Saeimas, lai mudinātu mainīt likumu par akcīzes nodokli.

«Vēlamies, lai viss būtu tāpat kā agrāk – cilvēcīgi,» viņš saka un uzsver, ka latgalieši neprasa neko pārdabisku – tikai atjaunot iepriekšējo kārtību, kad šo akcīzes preču ievešanā Latvijā nebija tāda regulācija.

Taču, ja tagadējā kārtība netiek mainīta, latgalieši vēlas kādu citu alternatīvu, ar kuras palīdzību viņi var izdzīvot un nopelnīt sev iztiku.

«Jābūt kādai izejai. Ja nevar izdomāt neko jaunu, lai atjauno likumu tā, ka tas atļauj mums dzīvot un izdzīvot!»

Bet vai likuma maiņa būtu ilgtermiņa risinājums, lai Latgales iedzīvotāji varētu labāk dzīvot? «Pagaidām uzskatu to par pietiekamu.»

Slikti dzīvo vairums latgaliešu

Tima uzskata, ka slikta situācija ir vairumam Latgales iedzīvotāju. «Nu kāda var būt situācija? Nekāda, slikta!» Kaut cik normālas darba vietas esot vietējos veikalos, vēl labākas – lielveikalos. Bet arī tur tiekot nodarbināti vieni un tie paši cilvēki, un ļaudīm, kuri patlaban ir bez darba, ir grūti tajos iekārtoties.

Ja Latgalē atver jaunus veikalus, vecie tiek slēgti. Bet jaunās tirgotavas darbā pieņem veco veikalu strādniekus. Līdz ar to nerodas jaunas darba vietas, kur tagadējiem bezdarbniekiem strādāt.

Sliktākais ir tas, ka nav darba.

«Tikai tāpēc vien, ka nevaru Kārsavā atrast darbu, esmu trīs reizes bijis strādāt Anglijā.

Ļoti gribu dzīvot Latvijā, taču realitātē nekādi nevaru te izdzīvot. Es nevaru te nopelnīt iztiku.

Tikai pateicoties iespējai ievest Latvijā akcīzes preces, kā tas bija agrāk, es varēju kaut kā izdzīvot un bija kaut kādi ienākumi. Tā bija mana iespēja neaizbraukt no Latvijas!

Taču, ja likums netiks pārskatīts, būs «jākruķījas» kaut kā citādi un, iespējams, jābrauc atkal prom no dzimtās zemes.»

Darba neesot arī tuvējā apkārtnē

Timam pagaidām vēl nav savas ģimenes, viņš dzīvo kopā ar tēvu, brāli un māsu. «Reāli Kārsavā darba man nav! Darba vietu nav ne tikai Kārsavā, bet arī tuvējā apkārtnē.» Tuvākā vieta, kur, iespējams, varētu atrast darbu, ir Daugavpils.

Taču, lai tur sāktu strādāt un dzīvot, vajadzīgs starta kapitāls. Tas pats attiecas uz darbu Rīgā, kura turklāt vēl ir ļoti tālu no Kārsavas. Turklāt bieži vien rīdzinieki nevēloties pieņemt darbā darbiniekus no Latgales.

Tādēļ labāks variants esot meklēt darbu ārpus Latvijas robežām, Tima uzskata un atklāj, ka pats Anglijā strādājis dažādus darbus – gan fabrikā, gan uz lauka.

Pirmo reizi Lielbritānijā viņš pavadīja divus mēnešus, otro reizi – astoņus mēnešus, bet trešajā reizē Anglijā nostrādājis pusgadu. Neesot palicis ilgāk, jo gribējies braukt uz mājām. «Mājas ir mājas. Tur atrasties ir vislabāk un patīkamāk, lai kā arī būtu.»

Atbraucu ne tādēļ, ka vairs negribēju tur strādāt. Vienkārši gribas mājās.

Latgalē dzīvo arī Timas draugi, kuri cits citam palīdz un atbalsta. Daļa no viņa domubiedriem šonedēļ pulcējās pie Saeimas.

Ļoti cer uz pozitīvām izmaiņām

Tima ļoti cer, ka šīs nedēļas akcija pie Saeimas mainīs situāciju Latgalē uz labo pusi.

«Ja mums būtu darba vietas, tad arī akcīzes likuma izmaiņas mūs neietekmētu. Vienkārši ļaudīm nav darba. Ja būtu darba vietas, varētu lieliski dzīvot.»

Jaunais vīrietis saskata dažādas biznesa iespējas Latgalē, taču ar nožēlu atzīst, ka vietējiem iedzīvotājiem tās ir gandrīz neiespējami īstenot, jo visām ir vajadzīgas sākotnējās investīcijas.

«Vienkāršie cilvēki nevar tā vienkārši atvērt savu firmu. Tam vajadzīga nauda. Bet tās mums nav daudz.»

Vasarā ir vieglāk

Pats Tima mitinās dzīvoklī, taču vasarās palīdz vecmāmiņai laukos. Vasarā, kad daudz kas izaug savā dārzā, iedzīvotājiem Latgalē ir vieglāk. Visgrūtāk ir ziemā, kad savi krājumi iet uz beigām.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka ceturtdien pie Saeimas ēkas pulcējās vairāki desmit latgaliešu, atgādinot par slikto situāciju savā novadā un aicinot mainīt likumu par akcīzes nodokli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu