Parādnieks: abortam ir jākļūst kam neiedomājamam (426)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) uzskata, ka abortam ir jākļūst kam neiedomājamam, pirmdien raksta «Diena». Atgādināsim, ka Parādnieks jau iepriekš nav slēpis savu attieksmi pret abortiem, saucot tos par nepieņemamiem. Savukārt vairākums saprātīgi domājošās sabiedrības uzskata, ka abortu aizliegt nedrīkst.

Tā vietā, lai domātu kā izglītot bērnus un jauniešus veselības jautājumos, tai skaitā par seksu, attiecībām, ģimeni un bērniem, daži Saeimas deputāti cīnās ar jauniešu trūcīgās veselības izglītības sekām.

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti otrdien skatīs jautājumu par nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību un attīstības aizsardzību.«Jautājums ir par vērtībām – par ārstu un sabiedrības apziņas maiņu. Abortam ir jākļūst kam neiedomājamam,» pauž apakškomisijas vadītājs.

Obligāta konsultācija pirms aborta?

Asociācija «Ģimene», kas otrdien piedalīsies apakškomisijas sēdē un pārstāv reliģisko virzienu, aicina Latvijā ieviest kriminālatbildību, ja sieviete nebūs izgājusi obligātu konsultāciju pirms aborta. Asociācija rosina steidzamības kārtā pagarināt apdomāšanās laiku pirms aborta veikšanas, paredzot divas nedēļas šābrīža triju dienu vietā, arī iekļaut kā obligātu grūtniecības krīzes speciālista apmeklējumu abiem vecākiem.

Min Vācijas pieredzi

Parādnieks norāda – Vācijā darbojas līdzīga norma, proti, pirms aborta veikšanas sievietei obligāti jāiziet konsultācija pie speciālista valsts atzītā centrā. Arī Latvijā šādu obligātu normu, viņaprāt, vajadzētu.

«Papardes zieda» vadītāja Iveta Ķelle saka – ja tiek minēts Vācijas piemērs, tad jāskata kopaina – atšķirībā no Latvijas Vācijā jaunieši ir ļoti izglītoti veselības jautājumos, tur plaši lieto kontracepcijas līdzekļus.

Dod apdomāšanās laiku

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas viceprezidente Dace Matule uzskata – pašlaik esošā likumdošana medicīniski ir pareiza. Eiropas Savienības valstīs maksimālais apdomāšanās laiks esot septiņas dienas. Matule uzsver – jo vēlākā laikā pārtrauc grūtniecību, jo vairāk sarežģījumu. Piemēram, tiek bojāta dzemdes iekšējā struktūra un nākamajā grūtniecībā var būt neiznēsāšanas risks.

Otrdien apakškomisijas sēdē plānots skatīt priekšlikumu pagarināt pārdomu laiku sievietei pirms aborta veikšanas līdz divām nedēļām esošo triju dienu vietā. Parādnieks saka – viņaprāt, tās varētu būt četras piecas dienas.

Komentāri (426)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu