Latviešu karavīri piedalās militārās mācībās Ādažos (78)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunārs Vilcāns

Šonedēl Ādažos noslēdzas starptautiskās sauszemes un gaisa spēku militārās mācības «Saber Strike 2012», kurās piedalījās 1700 karavīru no ASV, Igaunijas, Kanādas, Latvijas un Lietuvas. Arī portālam TVNET bija iespēja būt klāt mācībās un aprunāties ar karavīriem, kuri pilnveidoja savas prasmes dalībai starptautiskajās operācijās, tostarp Afganistānā.

Saistībā ar mācībām Ādažu poligonā uzbūvēti vairāki «ienaidnieku» ciematiņi. Lai būtu vieglāk iejusties nemierīgajā Afganistānas ikdienā, «ciema iedzīvotāji» (par tiem pārģērbusies daļa karavīru) rīkojas kā īstie ļaundari.

Viņi regulāri uzbrūk karavīriem, spridzina apmetnes un tehniku, iesaistās bruņotos incidentos.

Gan ļaunie, gan labie cīņās izmanto mācību ieročus. Ar tiem nevar nogalināt, taču, rīkojoties neuzmanīgi, var ievainot.

Tāpat kaujās izmanto bruņutehniku, automašīnas un arī īstus tankus. Karavīri rīkojas ļoti piesardzīgi, uzmanīgi un atbildīgi.

Zemessargu komandieris Aleksandrs Sotņikovs stāsta, ka mācību laikā karavīri gūst arī dažādus reālus ievainojumus, taču parasti tie nav nāvējoši. Biežākie ir dažādi sasitumi, nobrāzumi, izmežģījumi un sastiepumi
Zemessargu komandieris Aleksandrs Sotņikovs stāsta, ka mācību laikā karavīri gūst arī dažādus reālus ievainojumus, taču parasti tie nav nāvējoši. Biežākie ir dažādi sasitumi, nobrāzumi, izmežģījumi un sastiepumi Foto: Gunārs Vilcāns

Laimes spēle kara laukā

Ja no «ienaidnieka» ieroča mērķētais šāviens ir precīzs un karavīram «trāpīts», par to skaļi signalizē sensori, kas piestiprināti pie viņa apģērba. Pīkstēšanu var apturēt tikai šķīrējtiesneši, kuri ir klāt visās sadursmēs.

Uzraugi, pienākot pie «ievainotā», piedāvā vairākas kartiņas. Šajā brīdī sākas savdabīga amerikāņu kolēģu izdomāta laimes spēle.

Karavīrs drīkst izvilkt tikai vienu kartiņu, uz kuras angļu valodā rakstīts, kur un kā viņš ievainots, kā jāizturas (piemēram, nevar parunāt), kāda palīdzība nepieciešama un kā jārīkojas mediķiem. Ir arī kartiņas, uz kurām ir liktenīgs uzraksts «nogalināts kaujas laukā».

Izvelkot šādu kārti, «bojāgājušais» uz laiku izstājas no spēles un atstāj savus biedrus.

Savukārt, ja karavīrs ir «ievainots», viņam sniedz pirmo medicīnisko palīdzību. Smagākajos gadījumos

«ievainotais» nokļūst lazaretē, kur viņu cenšas «izārstēt».

Visas mācību situācijas un darbības ir maksimāli pietuvinātas reālajiem apstākļiem miera uzturēšanas misijās. Piemēram, saskaroties ar iespējamu spridzekli, tiek saukta sapieru komanda, kas cenšas bumbu neitralizēt. Savstarpējā saziņā tiek izmantoti tādi reāli vienību apzīmējumi kā «Charlie», «White Snake» u.c.

Vairums karavīru ir labā sportiskā formā, jo no tās atkarīga viņu veselība un dzīvība
Vairums karavīru ir labā sportiskā formā, jo no tās atkarīga viņu veselība un dzīvība Foto: Gunārs Vilcāns

Ne visu mācību laiku karavīri pavada aktīvā darbībā. Ir dienas, kad «ienaidnieki» atpūšas un tad miera uzturētājiem nākas pat 18 stundas pavadīt, nīkstot karstā saulē. Tāpat šo dienu laikā gadījies pamatīgi salīt un izmirkt.

Neskatoties uz laika apstākļiem un diennakts laiku, karavīriem savi pienākumi ir jāveic. Pat ja šķiet, ka «nemiernieki» klusē, karavīri nedrīkst atslābt ne mirkli.

Modrības zaudēšana var beigties letāli.

Atpūtas brīžus karavīri pavada, turpat zālītē guļot, ēdot, tīrot ieročus vai vienkārši savstarpējās sarunās – iepazīst viens otru tuvāk vai arī dalās misijās pieredzētajā.

Redzot kādu turpat pie akmens aizmigušu kolēģi, kāds karavīrs stāsta, ka zemessardzē un armijā iemācījies aizmigt jebkuros apstākļos un vietā. Esot iespējams nosnausties ne tikai soļojot, bet pat skrienot.

Ādažos karavīri netiek lutināti ar mīkstām gultām. Siltos mājas pēļus nomainījis mežs, pļavas, labākajā gadījumā - soliņš. Ļoti ērtu guļvietu esot iespējams iekārtot sūnās.

Pēc tam ir tāāāds kaifs apgulties īstā gultā!
Kaujas laukā vajadzīgais karavīru aprīkojums ir diezgan smags. Piemēram, bruņu veste vien sver vairāk nekā desmit kologramus
Kaujas laukā vajadzīgais karavīru aprīkojums ir diezgan smags. Piemēram, bruņu veste vien sver vairāk nekā desmit kologramus Foto: Gunārs Vilcāns

Portāls TVNET šajās mācībās vairāk kontaktējās ar zemessargiem. Rotas komandieris Aleksandrs Sotņikovs stāsta, ka zemessargiem mācības ir unikāla iespēja uzlabot savas zināšanas.

Daļa zemessargu pat speciāli ņēmuši atvaļinājumus, lai piedalītos.

«Viņi nesēž savā atvaļinājumā pie ezera, necep gaļu, bet tajā laikā velk formastērpu un ēd «sauso» pārtiku.»

Komandieris atzinīgi novērtē, ka zemessargi mācību laikā cenšas darboties «ar visu sirdi un dvēseli». Lai arī nākas pieciest dažādas neērtības, piemēram, celšanos naktīs, zemessargi ir smaidīgi, optimistiski un atvērti.

Viņi dalās savos iespaidos un atzīst, ka mācību laikā daudz ieguvuši. Uzlabojumi jūtami ne tikai profesionālajā jomā, bet arī personīgajā dzīvē. Dažs atgūstas no saspringtās ģimenes dzīves, cits – no ikdienas darba pie datora un dokumentiem.

Kāds ierakumos pat pavada savu medusmēnesi.
Karavīri pieraduši paēst ātri un gandrīz jebkādos apstākļos
Karavīri pieraduši paēst ātri un gandrīz jebkādos apstākļos Foto: TVNET

Īpašs stāsts ir par karavīru ēdināšanu. Bijušas dienas, kad viņi pulcējušies uz kopīgām vietējo pavāru gatavotām brokastīm un vakariņām, bet laikā, kad Ādažu poligonā viesojas TVNET, karavīri trīs reizes dienā ēd, kā paši saka, «sauso» pārtiku.

Katrai ēdienreizei paredzēta viena pārtikas kastīte. Hermētiski iepakoti produkti, kas ilgu laiku nebojājas, piemēram, konfektes, rieksti, rozīnes, sausmaizītes. Tur atrodas arī tējas paciņa, kafija, cukurs. Tāpat kastītē ir pamatēdiena konservi, piemēram, gaļa ar dārzeņiem, gulašs, makaroni, pupiņas ar malto gaļu u.c.

Katrā paciņā atrodas arī maza un viegla metāla loksnīte, no kā var viegli izlocīt plītiņu. Uz tās uzliek sauso spirtu, to aizdedzina, un jau pēc pāris minūtēm maltīte ir gatava.

Komandieris slavē savu komandu par centību un labo sniegumu
Komandieris slavē savu komandu par centību un labo sniegumu Foto: Gunārs Vilcāns

Karavīru domas dalās, vai Ādažos nodrošinātais «sausais» ēdiens ir garšīgs. Daļa atbild apstiprinoši, bet citi ir kritiskāki.

«Jūs varat iedomāties visnegaršīgāko ēdienu? Nu tādu, kas jums visvairāk negaršo? Tad ziniet – pēc šādām mācībām šis ēdiens jums liksies ļoti garšīgs,» tā TVNET saka kāds karavīrs. Lai uzturs būtu daudzveidīgāks, latviešu karavīri ar paciņām mainās ne tikai savā starpā, bet arī ar citu valstu kolēģiem. Taču viņi atzīst, ka ne vienmēr igauņu vai amerikāņu maltīte ir garšīgāka.

Saistībā ar ēdienu paciņu samainīšanu gadījies arī kāds kuriozs.

Amerikāņi pagaršojuši latviešu paciņās esošo sauso spirtu.

Sākumā viņi nav zinājuši, kas tas ir, un nosprieduši, ka ēdams. Amerikāņu paciņās nav mazo krāsniņu un sausā spirta, bet gan pašsasilstošs materiāls, kas sasilda arī ēdienu.

Karavīri gan ir vienisprātis, ka ar nodrošināto ēdiena daudzumu un kaloritāti ir pietiekami, lai nevienā uzdevumā nejustu izsalkumu.

Mācību laikā ēdot, kur pagadās, daudzi sapņo par mājās ceptām kotletēm, pašvārītu zupu un īstu maizi. Taču citi ēdienam nepievērš lielu uzmanību un priecājas par pieejamo. TVNET pārliecinājās, ka maltītes ir sātīgas un garšīgas.

Mācību laikā ir stingri aizliegta alkohola lietošana.

Poligonā tiek izmantoti ieroči, un katrs saprot, ka munīcija un alkohols nav savienojamas lietas.

Mācībās piedalās arī gaisa spēki
Mācībās piedalās arī gaisa spēki Foto: Gunārs Vilcāns

Vērienīgas mācības Ādažos

Starptautiskās militārās mācības «Saber Strike 2012» Ādažu poligonā ilga divas nedēļas un Latvijai izmaksāja aptuveni 140 tūkstošus latu.

Mācību mērķis ir Baltijas valstīm sadarbībā ar sabiedrotajiem sagatavot un pilnveidot bruņoto spēku vienību gatavību dalībai starptautiskajās operācijās, tostarp Afganistānā, tādējādi sekmējot sabiedroto spēku savietojamību un pilnveidojot gaisa un sauszemes operāciju spēju savstarpējai integrācijai.

Mācību uzdevums ir arī stiprināt reģionālo stabilitāti un drošību, kā arī pilnveidot sabiedroto spēku militāro sadarbību.

No Latvijas mācībās piedalījās Aizsardzības ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku regulārās vienības un Zemessardze, kā arī civilās valsts un pašvaldību institūciju pārstāvji no Satiksmes ministrijas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Valsts robežsardzes.

Komentāri (78)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu