Vecāki šokēti par mazā puisēna nelaimi (215)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Mazā puisēna G. vecāki uzskata, ka bērnudārzā, kur viņu dēls guva galvas traumu, nepietiekami rūpējas par drošību. Savukārt pirmsskolas izglītības iestādes administrācijas pārstāvji portālam TVNET apgalvoja, ka audzēkņa gūtā trauma bērnudārzā ir ārkārtas gadījums. Šajā situācijā bērnu apskatījusi medmāsa un par notikušo nekavējoties informēti vecāki.

Pēc TVNET publikācijām par privāto pirmsskolas izglītības iestāžu apdraudošo darbību redakcijā vērsās zvērināta advokāte Karīna Landmesere, kura lūdza informēt sabiedrību par vēl vienu privāto pirmsskolas izglītības iestādi, kas rupji pārkāpjot bērnu drošību.

«Turklāt atbildīgo darbinieku uzvedība un rīcība pēc notikušā ir tik amorāla, ka nespēj pat atvainoties vecākiem.»

Viņa piebilda, ka bērna vecāki nav Latvijas iedzīvotāji, bet gan ārvalstnieki. Viņi Latviju ir izvēlējušies par savu pagaidu dzīves vietu.

«Bērna vecāki ļoti vēlas informēt sabiedrību par pirmsskolas izglītības iestādes attieksmi pret saviem bērniem. Viņi vēlas, lai citi vecāki, kuru atvasītes apmeklē šo pirmsskolas izglītības iestādi, rūpīgāk uzraudzītu personālu,» viņa norādīja un atsūtīja īsu notikumu izklāstu.

Īss notikumu izklāsts

2014.gada 11.augustā plkst.11:15 uz viņas klienta D. mobilo tālruni piezvanīja pirmsskolas izglītības iestādes BONA FAVOLA darbiniece, nenosaucot savu vārdu un uzvārdu, un paziņoja, ka viņa dēls G. esot nokritis, sasitis galvu. Ātrā medicīniskā palīdzība netika izsaukta, jo

pēc ārējā izskata nekas neliecinot par to, ka bērnam varētu rasties sarežģījumi.

Bērna pieres daļa (sasituma vieta) esot ar kaut kādu šķidrumu apstrādāta. Turklāt pirmsskolas izglītības iestādes BONA FAVOLA darbiniece norādīja: ja vecāki vēlas, tad varot bērnam atbraukt pakaļ.

Pēc saņemtā paziņojuma par bērna traumu bērna māte E. nekavējoties ieradās pirmsskolas izglītības iestādē BONA FAVOLA un konstatēja šokējošu skatu. Bērns ar spēcīgi sasistu pieri atradās ārā, kopā ar visiem bērniem. Advokāte piebilda, ka 2014.gada 11.augustā ap pusdienlaiku bija spēcīgs karstums, bet pirmsskolas izglītības iestādes BONA FAVOLA darbinieces tas nemaz nesatrauca un viņas ļāva mazajam G. uzturēties saulē, karstumā pēc iegūtās galvas traumas.

Satraumētā zēna māte E. nekavējoties vērsās pie pirmsskolas izglītības iestādes BONA FAVOLA audzinātājas (tā esot kundze ap 60 gadiem, pēc ārējā izskata esot redzams, ka audzinātāja bieži lieto alkoholiskos dzērienus) un jautāja, kāpēc bērnam netika izsaukta ātrā medicīniskā palīdzība, kāpēc bērns nekavējoties netika noguldīts vēsumā. Audzinātāja tikai atbildēja, ka pirmsskolas izglītības iestādes BONA FAVOLA

medicīnas māsa esot apstrādājusi G. brūci un ļāvusi tālāk spēlēties kopā ar visiem bērniem.

Landmesere turpināja aprakstu: Kad E. jautāja, kā G. ieguva galvas traumu, neviens nespēja sniegt atbildi uz šo jautājumu, jo neviens no pirmsskolas izglītības iestādes BONA FAVOLA personāla nemaz neredzēja, kā G. nokrita. Pie tam audzinātāja noteica, ka viņa nevarot viena pieskatīt visus bērnus. Pēc sarunas ar četrgadīgo G., kurš slikti runā krievu valodā, jo iepriekš dzīvoja Slovēnijā, E. noskaidroja, ka bērns ir nokritis no pirmsskolas izglītības iestādes BONA FAVOLA teritorijā esošā rotaļu laukuma slidkalniņa.

Apskatot bērnu, E. konstatēja, ka

G. uz pieres ir ļoti liels uz āru izvirzījies asinsizplūdums un puns.

Bērns nekavējoties tika nogādāts Rīgas 1. slimnīcā, kur bērnam tika veikts rentgens. Pēc tam G. tika aizvests pie ģimenes ārstes, kura noteica G. diagnozi - galvas satricinājums.

Pēc ārstu apmeklējuma G. tika aizvests uz mājām. Bērns pēc traumas notikušo emocionāli ļoti pārdzīvo, divas dienas bērnam bija slikta dūša, bērns nevēlējās spēlēties, bija visu laiku miegains.

2014.gada 12.augustā mazā zēna māte E. ieradās pirmsskolas izglītības iestādē BONA FAVOLA, lai lauztu līgumu un izņemtu visus dokumentus un paņemtu bērna personīgās mantas. Sarunā ar vadītāju E. tā arī neguva skaidru atbildi, kā bērns varēja iegūt tik nopietnu traumu un kāpēc bērnam nekavējoties netika izsaukta ātrā medicīniskā palīdzība. Advokāte arī piebilda, ka neviens no pirmsskolas izglītības iestādes BONA FAVOLA personāla neatvainojās vai neizteica nožēlu par notikušo. 2014.gada 14.augustā tika sagatavota sūdzība gan Izglītības ministrijai, gan Rīgas domei, gan arī Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai. Līdz pat sūdzības rakstīšanas dienai

neviens no personāla nebija sazinājies ar G. vecākiem, lai pārrunātu notikušo un atvainotos.

Vecāki arī vērsušies policijā ar iesniegumu.

Ņemot vērā norādīto un pirmsskolas izglītības iestādes BONA FAVOLA personāla nihilistisko attieksmi pret saviem tiešajiem darba pienākumiem, lai turpmāk no minētās pirmsskolas izglītības iestādes puses netiktu pieļauti rupji pārkāpumi attiecībā pret citiem bērniem, advokātes klienti D. un E. lūdz attiecīgām iestādēm nekavējoties veikt pārbaudi pirmsskolas izglītības iestādē BONA FAVOLA, veicot visu darbinieku atestāciju. Bez tam vecāki arī uzstāj, lai dotajai pirmsskolas izglītības iestādei tiktu anulēta licence.

Advokāte arī atsūtīja mazā G.fotogrāfijas, kuras tika uzņemtas uzreiz pēc traumas.

Foto: no personīgā arhīva

Šo gadījumu TVNET lūdza komentēt arī privātās pirmsskolas izglītības iestādes BONA FAVOLA administrācijas pārstāvjus. Vispirms viņi norādīja, ka bērnudārzam, kas atrodas Kurzemes prospektā 160, Rīgā, ir visas nepieciešamās noteiktajā kārtībā izsniegtās licences un atļaujas.

Viņi apstiprināja, ka 11.augustā bērnudārzā notika negadījums ar šo puiku. «Viņš nobrauca no «spirāles» (bērnu kalniņa), cits bērns pagrūda viņu, un G. ar pieri atsitās pret koka konstrukciju. Rezultātā G. guva traumu - uz pieres tika konstatēts nobrāzums un puns. Bērns nenokrita, bet palika stāvot kājās. Viņš sāka raudāt.

Audzinātāja, kas atradās blakus, nekavējoties aizveda G. pie bērnudārza medmāsas, kur viņam tika sniegta pirmā medicīniskā palīdzība. Pēc apskates iestādes mediķis konstatēja mīksto audu sasitumu un hematomu.

Bērns nekrita, nezaudēja samaņu, netika konstatēta slikta dūša, vemšana,

bērns kontaktēja ar personālu, bija adekvāts,» iestādes administrācijas pārstāvji raksturoja negadījuma apstākļus.

Iestādes vadība arī norādīja, ka šajā situācijā personālam ir pienākums nekavējoties paziņot par negadījumu bērna vecākiem, kas arī tika izdarīts. Pēc medmāsas lūguma grupas audzinātāja piezvanīja bērna tēvam un informēja par notikušo. Tēvs atbildēja, ka runāt pašlaik nevar un informēs bērna māti. 10-15 minūšu laikā G. māte atbrauca ar automašīnu. Medmāsa ar bērnu tajā brīdī atradās spēļu laukuma verandā. Māte neuzskatīja par vajadzīgu izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet paziņoja, ka ņems bērnu līdzi un vedīs uz slimnīcu.

Bērnudārza pārstāvji arī pauda nožēlu, ka, atbraucot uz bērnudārzu, G. māte negribēja kontaktēties ar mediķi, pedagogiem un vadītāju, ignorēja viņu paskaidrojumus.

«Visu bērnu un personāla klātbūtnē 10 minūšu laikā izteica mutiskus apvainojumus un draudus par fizisku un morālu izrēķināšanos, ar necenzētiem vārdiem aizvainoja darbiniekus, solīja slēgt bērnudārzu, atņemt licenci u.tml. Ņemot vērā mātes emocionālo stāvokli, vadītāja, nereaģējot uz apvainojumiem, piedāvāja izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Māte atteicās, iesēdināja bērnu automašīnā un aizbrauca.

Turpmākie mēģinājumi kontaktēties ar G. ģimeni bija neveiksmīgi. Nākamajā dienā ap pulksten 8.00 bērna māte telefoniski draudēja bērna audzinātājai. Audzinātāja uzrakstīja iesniegumu vadītājai ar lūgumu piešķirt atvaļinājumu, jo jūtas emocionāli slikti un nevar strādāt ar bērniem. Ņemot vērā to, ka audzinātājai ir darba stāžs vairāk nekā 30 gadi un bērnudārzā viņa strādā kopš tā dibināšanas, esam šokā par mātes izteikumiem un apvainojumiem (nosaucot par «bezzobainu veceni ar kupri» un «alkoholiķi»).»

Bērnudārza administrācijas pārstāvji apgalvoja, ka vadība necentās slēpt notikušo faktu. Iestāde vērsās Izglītības kvalitātes valsts dienestā, informējot par incidentu. Pēc nelaimes gadījuma iestādē tika nozīmēta dienesta izmeklēšana, saņemti paskaidrojumi no mediķa un audzinātājas. Notiek sadarbība ar atbildīgajām valsts un pašvaldības institūcijām ar mērķi noskaidrot notikušā faktiskos apstākļus. Bērnudārza pārstāvji esot gatavi sadarboties un sniegt nepieciešamo informāciju.

«No savas puses vēlreiz izsakām dziļu nožēlu par notikušo negadījumu un vēlamies atvainoties bērna vecākiem.

Bērna gūtā trauma mūsu bērnudārzā ir ārkārtas gadījums.

Mēs no savas puses pieliksim visas pūles negadījuma visu apstākļu objektīvai noskaidrošanai un pārbaudei un līdzīgu gadījumu nepieļaušanai turpmāk. Esam gatavi (jau no negadījuma brīža!) sadarboties ar bērna vecākiem visos jautājumos civilizētā veidā,» bērnudārza administrācijā rezumēja.

Komentāri (215)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu