Sudraba atklāj, kas viņu saista ar Gavrilovu (857)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, portāls TVNET intervē populārāko politisko spēku līderus. Šodien publicējam sarunu ar bijušo valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, kura izveidojusi partiju «No sirds Latvijai».

Sarunas sākumā gribēju jūs lūgt pastāstīt par fotogrāfijām, ko kāds TVNET lasītājs atsūtīja pagājušajās brīvdienās. Šajos attēlos esat redzama kopā ar Viktoru Gavrilovu. Vai tās redzējāt un zināt, par ko es runāju?

Jā, zinu, par ko jūs runājat.

Kas jūs saista ar šo cilvēku?

Vispirms gribu teikt tā: aizgāju uz veikalu un satiku pazīstamu cilvēku.

Jūs viņu satikāt tur?

Jā, es viņu satiku veikalā. Viņš ir man pazīstams cilvēks. Viņš piedāvājās, vai man nevajag palīdzēt aiznest mājās iepirkumu maisiņu. Un viss. Aizgājām līdz manām mājām. Kāds to visu nofiksēja un nofotografēja. Un viss.

Jūs viņu sauktu par nejaušu paziņu?

Es viņu pazīstu jau ļoti sen. Viņš strādā Cietvielu fizikas institūtā, un tas ir saistīts ar projektu, ko es vadu saistībā ar izgudrojumiem, pie kā strādā šī institūta zinātnieki.

[Savukārt Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta zinātniskā sekretāre Līga Grīnberga TVNET apgalvoja, ka Sudraba nestrādā, nav strādājusi, nav vadījusi un nevada nevienu projektu Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā. Arī Gavrilovs nav Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta darbinieks.]

Kā tad ir ar to, ka viņa dzīvoklī reģistrēts jūsu politiskais spēks?

Nevis politiskais spēks – partija, bet biedrība. Tas bija pašā sākumā, kad reģistrējām biedrību. Lai piereģistrētu biedrību, vajadzīga adrese, kur to darīt. Nav iespējams noslēgt, piemēram, telpu nomas līgumu vai atvērt bankā kontu, pirms biedrība nav reģistrēta.

Profesors piedāvāja savu dzīvokli, un mēs burtiski dažas dienas izmantojām šo adresi biedrības piereģistrēšanai.

Pēc tam mēs biedrību piereģistrējām esošajās telpās.

Tad jau Gavrilovs nav tikai vienkāršs jūsu paziņa.

Es jau teicu, ka viņu pazīstu un zinu daudz gadu. Viņš ir cienījams zinātnieks, daudzu izgudrojumu autors un pasaulē pazīstams fiziķis.

Viņš ir zināms arī kā nepilsoņu tiesību aizstāvis un cīnītājs.

Viņš nav šajos jautājumos nekāds cīnītājs, viņš ir absolūti Latvijas patriots un cienījams cilvēks, un pasaulē pazīstams fiziķis.

Kādas ir jūsu domas par nepilsoņiem? Vai uzskatāt, ka viņu tiesības vajadzētu paplašināt?

Mans viedoklis ir tāds: ir spēkā likums, kā nepilsoņi var iegūt pilsonību. Tas nekādā ziņā nav jāmaina. Latvijas valstij ir jābūt tādai, lai katrs, kas šeit dzīvo, novērtētu Latvijas valsti un vēlētos šeit dzīvot. Attieksmei jābūt vienādai pret jebkuru cilvēku un cilvēki nav jādala pēc tautībām, bet, ja kāds ir nelojāls valstij vai nodara kaitējumu valstij, protams, šis cilvēks ir jāsoda tā, kā to nosaka Latvijas likumdošana.

Kāds ir jūsu viedoklis par uzturēšanās atļauju piešķiršanu Krievijas pārstāvjiem, it īpaši ņemot vērā esošo situāciju un to, ka Krievija ir sākusi karu pret Ukrainu?

Mūsu partijas nostāja ir tāda: uzturēšanās atļaujas ir jāpiešķir, stingri vērtējot, kāds labums no tā ir Latvijas ekonomikai. Ir svarīgi - ja ieguldījumi notiek investīcijās, kas rada papildu darba vietas un risina ekonomikas problēmas, tad arī uzturēšanās atļaujas būtu saistāmas tieši ar ieguldījumiem ražošanā.

Bet vai ņemt vērā tikai ekonomiskos aspektus?

Bet pats par sevi saprotams, ka jebkurā jautājumā arī mūsu drošības struktūrām ir jāvērtē katra cilvēka lojalitāte valstij un vai ar to nav saistīti apdraudējumi Latvijas valstij. Arī tagad notiek investīciju izvērtēšana saistībā ar «Liepājas metalurga» un bankas «Citadele» iegādi. Pats par sevi saprotams, ka, vērtējot potenciālo investoru ienākšanu Latvijā un darbību, ir jāvērtē arī šo cilvēku lojalitāte Latvijas valstij.

Kā jums šķiet, vai Krievijas pilsonis, kam ir daudz naudas, vispār var būt lojāls Latvijai?

Jāvērtē katrs cilvēks individuāli, jo naudas daudzums nenosaka, vai cilvēks ir lojāls Latvijai.

Arī cilvēks bez naudas var nodarīt valstij lielu kaitējumu.

Uzskatu, ka naudas daudzums cilvēka rīcībā nav pazīme, pēc kā spriest par cilvēka lojalitāti. Resursi ļauj cilvēkam vairāk rīkoties, bet zinām, ka Latvijā ir cilvēki, kas nav bagāti, bet ar savu rīcību un izteikumiem neparāda lojalitāti valstij.

Iepriekšējās brīvdienās Sudraba iepirkās kopā ar krievu kustības aktīvistu un cīnītāju par nepilsoņu tiesībām Viktoru Gavrilovu
Iepriekšējās brīvdienās Sudraba iepirkās kopā ar krievu kustības aktīvistu un cīnītāju par nepilsoņu tiesībām Viktoru Gavrilovu Foto: TVNET lasītājs

Pieminējāt naudu. Tieši nauda jūsu politiskā spēka dibināšanas sākumā sacēla lielu troksni. Runa ir par ziedojumiem. Desmit dienās jums saziedoja 100 tūkstošus eiro. Cik tagad jums saziedots?

Tagad mums ir saziedots vairāk nekā 300 tūkstoši eiro. Katrs ziedotājs, kas mums ir ziedojis, ir cienījams cilvēks. Katra rīcībā ir līdzekļi, lai to varētu darīt. Mēs absolūti neredzam nekādas aizdomas, ka kāds varētu būt rīkojies negodprātīgi, un pat tad, ja tā būtu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pienākumos ir vērtēt ziedojumu izcelsmi un atbilstību likumam.

Ja pēkšņi tiks atklāts kaut kas neatbilstošs, mēs šādas summas atmaksāsim atpakaļ.

Kā jūs varat būt pārliecināta par katru ziedotāju? Kā varat būt droša, ka katrs ziedotājs ir cienījams cilvēks?

Daļu no šiem cilvēkiem pazīstam tieši, jo viņi ir partijas vai kustības biedri, ir pazīstami no biznesa vides un ir pazīstami citiem mūsu biedriem. Tiktāl, cik par katru cilvēku var iegūt informāciju, mēs neesam redzējuši starp šiem cilvēkiem tādu, kurš varētu nodarīt kaitējumu partijai.

Cik daudz no visas summas jau esat iztērējuši?

Mēs pastāvīgi rēķināmies ar tiem līdzekļiem, kas mums ienāk. Nedaudz mazāk par saziedoto summu mēs šobrīd esam iztērējuši.

Cik jūs varat iztērēt kampaņai?

Mēs rēķināmies ar maksimāli pieļaujamo summu, ko nosaka likums. Saistībā ar reklāmas ierobežojumiem nedrīkstam iztērēt vairāk par 420 tūkstošiem eiro.

Drošības policija vērtē bijušo partijas «No sirds Latvijai» biedru iesniegumu par iespējamu dokumentu viltošanu partijas reģistrācijas procesā. Vai šajā lietā ir kādi jaunumi?

Partija «No sirds Latvijai» ir piereģistrēta pilnīgi likumīgi. Mēs nekādus likumus neesam pārkāpuši. Kā zināms, pat pieņemot likumus Saeimā, tie pēc pieņemšanas tiek redakcionāli precizēti. Mēs veicām redakcionālus grozījumi partijas statūtos. Tos prasīja Uzņēmumu reģistrs, lai atsevišķu punktu redakcijas precīzi atbilstu likuma prasībām un formulējumiem. Šie grozījumi nav izmainījuši grozījumu būtību, nav paplašinājuši valdes pilnvaras vai samazinājuši, ierobežojuši partijas biedru tiesības.

Bet kā ar iespējamo dokumentu viltošanu? Sakāt, ka tādas nav?

Viss ir likumīgi. Kad iesniedzām Uzņēmumu reģistram partijas kopsapulcē apstiprinātos statūtus, reģistra darbinieks, tos izskatot, lūdza vairākus punktus redakcionāli precizēt. Pats Uzņēmuma darbinieks atzina, ka lūgtie precizējumi statūtos ir tikai redakcionāli un tāpēc nav nepieciešama atkārtota sapulces sasaukšana, lai statūtus atkal pieņemtu.

Noticis pārpratums?

Domājat tādā ziņā, ka kāds ir iesniedzis iesniegumu Drošības policijā? Acīmredzot cilvēki neorientējas juridiskajos jautājumos vai arī tā ir apzināta partijas nomelnošana.

Ko jūs domājat, kas tas ir?

Es izsaku versijas. Parasti ir tā – ja tev rodas kāds jautājums, ej pie avotiem, izrunājies, paprasi, lūdz izskaidrot abas statūtu redakcijas. Bet, ja neviens neuzdod jautājumus, bet uzreiz raksta sūdzības uz daudzām adresēm un ziņo medijiem, es pieņemu, ka droši vien vairāk runa ir par vēlmi nomelnot, nevis patiešām noskaidrot lietas būtību.

Jūsu politisko spēku pametuši vairāki biedri. Izskanējis, ka viņiem varētu sekot citi.

Šajā pašā laikā partijā ir iestājušies vairāk nekā 30 cilvēku. Tas, ka daži cilvēki ir izstājušies no partijas, ir pilnīgi normāls process, jo

partijas veidošanās gaitā cilvēki varbūt konstatēja, ka nevar realizēt savas ambīcijas vai sasniegt savus mērķus,

un tāpēc viņi aizgāja to darīt kaut kur citur. Labāk, lai tas notiek ātrāk. Tas tikai padara komandu stiprāku, jo no tās aiziet prom tie cilvēki, kas ir nākuši apmierināt savas individuālās ambīcijas.

Cik tagad partijā ir biedru?

Mums ir vairāk nekā 260 biedru.

Cik daudz jūs esat partijas kodolā?

Mūsu partija no visām pārējām atšķiras ar to, ka visas darbības pamatā ir tās aktivitātes, kas notiek kustībā «No sirds Latvijai». Mums ir izveidotas darba grupas, kas strādājušas mēnešiem un turpina strādāt. Gribētu teikt, ka kodols ir vairāk par simts cilvēkiem..

Ko jūs personīgi gribētu darīt pēc vēlēšanām, kādu amatu ieņemt?

Redziet, es neeju uz vēlēšanām tikai tāpēc, lai ieņemtu kādu amatu. Tas nav mans mērķis. Partija mani ir nominējusi premjera amatam, un tas ir amats, ko es esmu gatava uzņemties.

Kā ir ar kaut ko mazāku? Deputāts, ministrs?

Saprotiet vēlreiz – es neeju amata pēc! Skaidrs, ka, balotējoties vēlēšanās, atkarībā no partijas vietu skaita tie, kas mēs būsim ievēlēti, būsim deputāti. Tas notiks gandrīz automātiski. Pēc tam vēlamies realizēt arī tos mērķus, kuru dēļ esam iesaistījušies politikā un definējuši..

Lai realizētu savus mērķus, nav cita ceļa, kā būt varā.

Vai ir kāds, par kuru jau tagad zināt, ka nespēsiet vai negribēsiet sastrādāties?

Mēs varam sastrādāties ar katru, kurš ir gatavs vienoties ar mums par jautājumiem, kas sabiedrībā ir būtiski. Mēs aicinām visus strādāt tā, kā to paredz Satversme. Tā neparedz koalīcijas padomju veidošanu un vienošanos šaurā lokā. Satversmes darbības principi paredz strādāt parlamentā, Saeimai strādāt kā likumdevējam, un mēs ļoti ceram, ka ir pietiekami daudz deputātu, kuri spēj kopā vienoties par sabiedrībai būtiskiem jautājumiem.

Kā ir ar krievu pārstāvjiem? Piemēram, Ždanokas partiju un «Saskaņu»?

Mēs viennozīmīgi nevaram sadarboties un nesadarbosimies ar partijām, kuras ir pret Latvijas interesēm, jo mūsu partijai ir tādi pamatuzstādījumi: Latvija ir neatkarīga, suverēna valsts, vienīgā valsts valoda ir latviešu valoda, Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, kurā mums jāspēj savas intereses maksimāli aizstāvēt, Latvija ir NATO dalībvalsts. Mēs esam partija, kas balstās uz konservatīvām vērtībām. Ģimenes vērtības mums ir ļoti būtiskas. Ja partijas šajos jautājumos iestājas par tādām pašām pozīcijām kā mēs, mēs varam sadarboties. Ja kāds ir pret mūsu pozīcijai šajos jautājumos, protams, nekāda sadarbība nav iespējama.

Ja Ždanoka Latgali pielīdzina Krimai?

Mēs pilnīgi šādus uzstādījumus nepieņemam. Latvija ir vienota un suverēna valsts, un nevar būt valsts dalīšana, vēl jo vairāk, valsts dalīšana pēc etniskiem principiem. Mēs kategoriski nepieņemam šādas pozīcijas.

Un kā redzat sadarbību ar Ušakova, kurš nesen dzīvojās pa Maskavu, politisko spēku?

Būtu labi, ja Ušakova kungs, braucot uz Maskavu, arī paustu viedokli, ka šeit, Latvijā, nav vajadzīga palīdzība no ārpuses kādai etniskai grupai, ka Latvijā visi iedzīvotāji ir vienādi un mēs paši aizstāvam savus iedzīvotājus, ka mums nav vajadzīga iejaukšanās no ārpuses Latvijas iekšējās lietās.

Bet Ušakovs pasaka, ka Putins ir labākais, kas mums ir.

To jūs jautājiet pašam Ušakova kungam. Mūsu pozīcija ir tāda: mums pašiem ir jāaizstāv sava valsts un jāizdara viss, lai cilvēki šeit justos droši. Mēs nekādā veidā nedrīkstam dalīt cilvēkus pēc etniskām pazīmēm. Pirmkārt, jāstrādā pie tā, lai cilvēkiem būtu sociālā drošība, lai būtu labklājība, lai nebūtu iespēju sabiedrību šķelt vai sabiedrībā radīt kādu sociālu naidu.

Ko jūs domājat par izteikumu, ka Putins ir labākais, kas ir?

Jūs prasiet to Ušakova kungam! Es neiešu ne reklamēt Ušakova kungu, ne analizēt viņa viedokli. Jums jāprasa viņa viedoklis.

Es jautāju, vai gadījumā, ja jūs ievēl, jūs varētu sēsties pie viena galda un vienoties ar cilvēku, kurš tā izteicies?

Es jau jums teicu par būtiskajiem principiem, par kādiem iestājas partija «No sirds Latvijai». Latvijas suverenitāte, nedalāmība un vienotība ir pamata principi. Latvijai jārealizē kopējā politika Eiropas Savienības un NATO ietvaros.

Vai zināt, ko darīsiet, ja jūs neievēlēs?

Mēs turpināsim strādāt kā partija «No sirds Latvijai», bet esmu pilnīgi pārliecināta, ka partija būs nākošajā Saeimā. Turklāt partija ne tikai būs Saeimā, bet esam arī pārliecināti, ka būsim ar diezgan ievērojamu balsu skaitu.

Cik balsu jūs prognozējat?

Pietiekoši daudz, lai mēs varētu realizēt savu politiku.

Cik tas aptuveni būtu?

Pietiekoši daudz, lai mēs varētu realizēt savu politiku.

Nesauksiet konkrētāku skaitli?

Redzēsiet pēc vēlēšanām, ka mums būs pietiekami daudz balsu, lai mēs varētu realizēt savu politiku.

Komentāri (857)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu