Pēdējo desmit gadu laikā onkoloģijas joma piedzīvojusi nopietnu stagnāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijā onkoloģijas joma pēdējo desmit gadu laikā piedzīvojusi stagnāciju, kas būtiski ietekmē onkoloģijas pacientus, šorīt LNT raidījumam «900 sekundes» pastāstīja Onkologu asociācijas prezidents Jānis Eglītis.

Eglītis intervijā stāsta, ka Latvijā joprojām ir augsts īpatsvars novēloti atklātam vēzim, jo

3. un 4.stadijā atklāto gadījumus skaits sasniedz aptuveni 40%

un šis rādītājs nav uzlabojies kopš padomju laikiem.

«Var atzīt, ka onkoloģijas joma pēdējos desmit gados piedzīvojusi nopietnu stagnāciju, kas būtiski ietekmē pacientus. Ja mums gada laikā 11 000 pacienti ar novēloti atklātu saslimšanu, tad no tiem 6000 mēs zaudējam,» stāsta Eglītis.

Uz jautājumu, kāpēc šāda situācija ir veidojusies, Eglītis skaidro, ka

pie vainas neesot vien pacienti paši, bet arī tas, ka reģionos dzīvojošajiem iedzīvotājiem ir apgrūtināta pieeja pie speciālistiem,

savukārt pirms pieciem gadiem ieviestā skrīninga programma vairs nav efektīva un nestrādā.

Jau ziņots, ka šodien asociācijas pārstāvji uzrunās veselības ministru Gunti Belēviču (ZZS), lai pārspriestu sagaidāmo rīcību onkoloģijas jomā.

Asociācija norāda, ka pēdējo gadu laikā situācija onkoloģijas jomā nav uzlabojusies, bet, tieši pretēji, turpina pasliktināties, kas tikai vēlreiz norāda uz nepieciešamību VM un veselības aprūpes politikas veidotājiem Latvijā atsākt diskusijas ar onkoloģijas speciālistiem, meklējot efektīvākus risinājumus cīņai ar slimību. Pateicoties mūsdienīgām diagnostikas metodēm un efektīvām ārstniecības iespējām, pasaulē vēzi vairs neuztver kā smagu, neārstējamu slimību, bet gan vairāk kā hronisku slimību.

Saslimstība ar onkoloģijas slimībām joprojām Latvijā saglabājas ļoti augsta, un tas ir otrs galvenais mirstības cēlonis valstī. Pēdējo desmit gadu laikā saslimstības ar onkoloģiskām slimībām rādītāji Latvijā ir pieauguši par 39%, sasniedzot 74 600 pacientu, liecina Slimības profilakses un kontroles centra statistikas dati.

Atšķirībā no citām valstīm Latvijā daudz augstāks ir vēlīnajās stadijās atklāto ļaundabīgo audzēju īpatsvars, kā rezultātā ir arī augstāka mirstība.

Latvijas Onkologu asociācijas un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas vadība, kā arī pacientu biedrība tiksies ar VM un tās pakļautībā esošo institūciju pārstāvjiem, lai pārrunātu situāciju onkoloģijas jomā un to, kādas aktivitātes tiek plānotas 2015.gadā, kas pasludināts par Pretvēža gadu. Šodien plānotās tikšanās laikā asociācijas pārstāvēs Latvijas Onkologu asociācijas prezidents Jānis Eglītis un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas priekšsēdētāja Gunta Purkalne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu