Kangeris aicina MK atjaunot VDK zinātniskās izpētes komisijas sākotnējo sastāvu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

VDK zinātniskās izpētes komisija šodien izplatījusi paziņojumu medijiem, kurā aicina Ministru kabinetu atjaunot komisijas sākotnējo sastāvu un nodrošināt komisijas locekļu nenomelnošanu.

«Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisija paziņo, ka komisijas locekļi ir privātpersonas - zinātnieki. Privātpersonas var nodarbināt, tikai esot tās tiešai piekrišanai, kas nodibināta uz darba līguma, autora līguma vai uzņēmuma līguma pamata. Neesot darba tiesiskām attiecībām, nav pamata kādam prasīt arī kādus darba rezultātus,» teikts paziņojumā, kuru komisijas vārdā izplatījis tās pašreizējais vadītājs Kārlis Kangeris.

Paziņojumā

komisija lūdz Ministru kabinetu nodrošināt komisijas locekļu nenomelnošanu to bezdarbībā vai citā nolaidībā, kā arī atjaunot sākotnējo komisijas sastāvu.

Lai turpmāk izvairītos no konfliktiem un nodrošinātu neatkarību, paziņojumā ierosināts nodot Valsts drošības komitejas zinātnisko izpēti un komisiju Latvijas Vēstures institūtam vai citai Zinātniskā reģistrā reģistrētai institūcijai.

Kā ziņots, nesamierinoties ar tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) darbībām LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijā, tās vadītājs Kangeris paziņojis, ka tuvākajās dienās darbu komisijā atstās.

Kangeris pastāstīja, ka neredz jēgu darbam komisijā, kuras virsvadību uzņēmies Rasnačs, kļūstot par «zinātnes tēvu», tāpēc tuvākajās dienās iesniegs oficiālu atlūgumu.

Kangeri «no sākta gala» nav apmierinājušas Rasnača iecerētās reformas komisijas locekļu sastāvā,

kā arī neskaidrā komisijas darbība. Kangeris tāpat uzsvēra, ka no komisijas tikusi slēpta informācija.

Kangeris norādīja, ka Rasnača panāktā komisijas priekšsēdētāja vietnieces Kristīnes Jarinovskas izslēgšana ir politiski motivēta, kā arī nedemokrātiska. Turklāt Rasnačs komisijai nav sniedzis skaidrojumu par nepieciešamību veikt šādas pārmaiņas, teica Kangeris.

Kangerim nav skaidrs, kā komisija un tajā esošie zinātnieki varēs darboties tālāk, ja komisija esot pasludināta par «uzraudzības orgānu», tādējādi liekot kārtējos šķēršļus zinātniskajam darbam. «Ja Rasnačs ir virsvadītājs, tad lai pats lauž galvu,» par komisijas turpmāko darbību sacīja tās pašreizējais vadītājs.

Kā ziņots, valdība 17.martā nolēma izslēgt kādreizējo Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāri Kristīni Jarinovsku no VDK dokumentu izpētes komisijas.

Tieslietu ministrija uzskata, ka komisijas sastāvā pakāpeniski jāveic izmaiņas, papildinot to ar kvalificētiem un strādāt motivētiem komisijas locekļiem un izslēdzot no komisijas sastāva personas, kurām šīs motivācijas vai kvalifikācijas trūkst.

Pēc notikušā arī filozofijas doktore Krūmiņa-Koņkova paziņojusi, ka atstās VDK dokumentu izpētes komisiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu