Vējonis: Bēgļu jautājums - uz fobijām balstīti padomju domāšanas stereotipi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Bēgļu jautājumā Latvijas sabiedrībā un atsevišķu politiķu vidū valda padomju domāšanas stereotipi, kas bāzēti uz fobijām, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Prezidents pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) norādīja, ka Latvijai ir jābūt aktīvai un jāpiedalās Eiropas Savienības (ES) bēgļu problēmu risināšanā.

«Atceroties, ka esam izvēlējušies ES un NATO 2004.gadā, mēs esam pilntiesīgi biedri. Visi lēmumi tiek pieņemti solidāri,» skaidroja prezidents, norādot, ka tieši šādā veidā pieņemti lēmumi arī par tiešmaksājumiem Latvijas zemniekiem.

Vējonis arī atzina, ka viņam ir radies jautājums skeptiķiem - kur un kurā savienībā viņi redz Latvijas atrašanos. «Ja esam pateikuši, ka esam piederīgi ES, tad esam piederīgi ES un risinām šos jautājumus. Manuprāt, tas ir Latvijas, Baltijas un ES drošības jautājums,» viņš uzsvēra.

Tāpat viņš rosināja informēt sabiedrību par bēgļu uzņemšanas procesu un veidiem, kā šie cilvēki tiks integrēti, kā arī lūdza šajā procesā iesaistīties medijus.

«Mums joprojām sabiedrībā, un varbūt arī politiķu vidū, valda padomju domāšanas stereotipi, kas bāzēti uz fobijām. Mums tomēr ir jābūt atvērtai sabiedrībai, kas bāzējas uz Eiropas kopējām vērtībām un principiem lēmumu pieņemšanā,» uzsvēra prezidents.

Savukārt Straujuma, runājot par bēgļu uzņemšanu, norādīja, ka katrai valstij interesē cilvēki, kuri var iesaistīties darba tirgū, kā arī cilvēki, kuri nodibinājuši ģimenes. Prezidents piebilstot mierināja, ka katrs uzņemtais cilvēks tiks pārbaudīts no drošības viedokļa, lai pārliecinātos, ka viņš nav saistīts ar teroristiskām organizācijām.

Premjerministre arī atgādināja par izveidoto darba grupu, kurā ir arī Labklājības ministrijas pārstāvji. «Mēs jau saņēmām priekšlikumus no darba devējiem, kuri gatavi darba tirgū iesaistīt cilvēkus ar nepieciešamajām zināšanām,» sacīja Straujuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu