Stankevičs: par bēgļu uzņemšanu sabiedrībā valda daudz fobiju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saistībā ar bēgļu uzņemšanu sabiedrībā valda daudz fobiju un ir svarīgi tās veiksmīgi pārvarēt, uzskata Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs.

Stankevičs žurnālistiem pēc darba grupas, kas izskata jautājumus, kuri saistīti ar bēgļu uzņemšanu, sanāksmes norādīja, ka cilvēku uzskatos attiecībā uz 250 patvēruma meklētājiem, kuri ieradīsies Latvijā, ir novērojams kontrasts - kad iedzīvotāji no valsts brauc projām, tad tas netiek uztverts par problēmu, bet, kad tiek gaidīti daži simti bēgļu - tas satricina visu sabiedrību.

«Mums ir labi jāpastrādā, lai mēs šo 250 [bēgļus] patiešam spējam integrēt. Es domāju, ka Latvija ir uz to spējīga.

Es domāju, ka mums ir potenciāls, lai tādu skaitu cilvēku pieņemtu un palīdzētu atrast viņiem savu vietu Latvijā.

Tas [gan] prasa lielu darbu [un nepieciešamību] pārvarēt fobijas. Tas prasa patiešām pieņemt viņus kā vienu no ģimenes locekļiem, kā līdzcilvēku,» atzina Stankevičs.

Arhibīskaps atgādināja, ka ir uzrunājis draudzes, aicinot to piederīgos uzņemt bēgļus un vērsa uzmanību arī uz to, ka nepieciešams domāt par to, kā palīdzēt ar elementāru jautājumu risināšanu. «[Piemēram] palīdzēt viņam iegādāties SIM karti. Viņš [bēglis] nav lietas kursā par to, kā pie mums tas notiek. Vai, piemēram, mobilo internetu. Ir vajadzīgs kāds vietējais, kurš viņam palīdz to izdarīt. Viņam [pašam] būs grūti,» atzina Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps.

Vienlaikus esot arī svarīgi atšķirt bēgļus no ekonomiskajiem migrantiem.

«Viena lieta ir, ja cilvēka dzīvība ir briesmās un viņš bēg, lai izglābtu savu dzīvību, vai ticību. Cita situācija ir, ja viņš brauc jo viņam ir vēlēšanās uzlabot savu ekonomisko situāciju,» pauda arhibīskaps.

Stankevičs arī uzsvēra, ka ir jāiestājas par vajātiem kristiešiem, kas dzīvo Tuvo Austrumu valstīs.

«Viņiem nav citur kur bēgt, kā tikai uz šejieni [Eiropu]. Tur apkārt ir musulmaņu jūra. Musulmaņi var doties uz musulmaņu valstīm un atrast patvērumu tur. To nevar teikt par kristiešiem. Tāpēc mēs arī cita starpā iestājamies par to [kristiešu uzņemšanu],» teica arhibīskaps. Vienlaikus viņš vērsa uzmanību uz to, ka katoļu baznīca aicināšot palīdzēt arī cilvēkiem ar citu ticību.

Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps atzina, ka

eksistē bažas par nekontrolētu migrāciju un radikalizāciju, ja patvēruma meklētāji nespēs iedzīvoties Latvijas sabiedrībā,

tādēļ aicina valsts struktūras rūpīgi strādāt, lai bēgļus integrētu.

Ceturtdien darba grupa uzklausīja reliģisko organizāciju un austrumu kultūras organizāciju viedokli par patvēruma meklētāju uzņemšanu, kā arī šo organizāciju iespējamo iesaisti starptautisko aizsardzību saņēmušo personu atbalstam.

Gala ziņojumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā tiks izstrādāts līdz 30.novembrim, savukārt ar starpziņojumu darba grupa iepazīstinās 30.septembrī. Darba grupas uzdevums ir izveidot Latvijas apstākļiem piemērotāko sistēmu 250 bēgļu integrācijai sabiedrībā, pagaidu mītnes vietai, nodarbinātībai, veselības aizsardzībai un citiem jautājumiem.

Nākamā darba grupas sanāksme plānota 17.septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu