Demogrāfs Mežs neiebilstu pret demogrāfijas lietu ministra posteņa izveidi un Parādnieku šajā amatā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Demogrāfs Ilmārs Mežs pozitīvi vērtē ideju par demogrāfijas lietu ministra posteņa izveidi un nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķa Imanta Parādnieka atrašanos šajā amatā.

Mežs atzina, ka šāda ideja nav peļama, jo savulaik Latvijai jau bija bērnu un ģimenes lietu ministrija un tās darbības laikā situācija ar demogrāfijas problēmām uzlabojās. Arī Igaunijā ir bijusi līdzīga ministrija, un tai ir bijuši atzīstami rezultāti.

Pēdējos gados Latvijā demogrāfijas problēmām tomēr neesot pievērsta pienācīga uzmanība, savukārt Parādnieka centieni situācijas uzlabošanā esot vērā ņemami. «Dažreiz ir tā, ka Latvijas valdībai un politiķiem ir vieglāk mobilizēt savus spēkus kaut kādas idejas un problēmas risināšanai, ja tiek izveidots kaut kāds kantoris,» secināja Mežs. Viņam neesot kritikas par Parādnieka centieniem labot demogrāfisko situāciju Latvijā - vairāki viņa priekšlikumi ir ņemti vērā un īstenoti.

Tomēr būtiski ir saprast, kāds būs šīs idejas izpildījums. Pēc Meža domām, tai nevajadzētu būt lielai un pastāvīgai ministrijai. Tā varētu darboties kādu noteiktu laika periodu, kā arī tajā nevajadzētu nodarbināt lielu skaitu cilvēku - kādus desmit vai nedaudz vairāk. Tikpat labi demogrāfijas jautājumus varētu turpināt risināt Labklājības ministrija, tomēr Mežs atzina, ka līdz šim tas ir izdevies ne visai veiksmīgi.

Viens no galvenajiem jautājumiem, ar ko šai ministrijai būtu jānodarbojas, būtu daudzbērnu ģimeņu situācijas uzlabošana, jo patlaban Latvija ir starp valstīm, kur šādām ģimenēm ir viens no lielākajiem nabadzības riskiem, uzsvēra Mežs.

Jau ziņots, ka VL-TB/LNNK jaunajā valdībā vēlētos uzņemties demogrāfijas lietu ministra amatu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Koalīcijas partneriem gan ir domstarpības par šo jautājumu, līdz ar to lēmums izveidot šo amatu pašlaik neesot pieņemts.

Kā iespējamais kandidāts šim amatam neoficiāli minēts Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas vadītājs Parādnieks.

Komentējot šo informāciju, VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA uzsvēra, ka tiek meklēti veidi, «kā garantēt atbalstu dzimstības veicināšanas pasākumiem ikdienas darbā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu