Jemberga: Latvijas reitings pasaules preses brīvības indeksā ceļas, jo citur «iet vēl trakāk»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas reitinga palielinājumam ikgadējā starptautiskās preses un vārda brīvības organizācijas «Reportieri bez robežām» (RSF) ziņojumā «Pasaules preses brīvības indekss» nav objektīva pamata, un reitings ceļas tāpēc, ka citur «iet vēl trakāk», sacīja Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Jemberga.

Kā norāda Jemberga, «uz notiekošā fona Ungārijā, kur neatkarīgiem medijiem piegriež skābekli jau kopš [premjerministra Viktora] Orbana atnākšanas, un ņemot vērā Polijas jaunās valdības īstenoto tiešo kontroli pār sabiedriskajiem medijiem, Latvija no ārpuses var šķist paradīzes dārzs».

«Turklāt reitinga kāpumam par labu nāk apstāklis, ka Latvijā fiziski uzbrukumi vai žurnālistu aizturēšanas, vai kriminālas tiesāšanas darba pienākumu dēļ ir ļoti retas,» piebilda Jemberga.

Viņa atzīst, ka Latvijas reitinga celšanās raisa izbrīnu, ņemot vērā, kādā veidā parlaments prettiesiski pērn vasarā atbrīvoja Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāju Aināru Dimantu, ko vēlāk atzina tiesa, atjaunojot viņu amatā.

«Gan Dimanta gadījums, gan mēģinājums parlamenta komisijā vērtēt sabiedrisko mediju redakcionālās izvēles vai NEPLP «diskusijās» - ko drīkst vai nedrīkst aicināt uz sabiedrisko mediju raidījumiem - bija vistiešākā atzīšanās, ka

politiķiem un uzraugiem neatkarīgi sabiedriskie mediji nav vajadzīgi,»

sacīja Jemberga.

«Domāju, tūlīt mēs pieredzēsim šīs kontroltieksmes nākamo cēlienu, kad, reformējot TV regulatoru, sabiedrisko mediju padomē mēģinās salikt politisko partiju pārstāvjus «līdzsvaram»,» prognozēja Jemberga.

«Īsi sakot,

es neredzu objektīvu pamatu ne reitinga palielinājumam, ne optimismam par to, kas mūs gaida nākotnē.

Reitings ceļas tāpēc, ka citur vienkārši iet vēl trakāk,» secināja Jemberga.

Kā ziņots, starptautiskās preses un vārda brīvības organizācija RSF savā ikgadējā ziņojumā «Pasaules preses brīvības indekss» norādījusi, ka pasaulē 2015.gadā samazinājusies preses brīvība, it īpaši situācija pasliktinājusies Latīņamerikā.

Latvija organizācijas ziņojumā par 180 valstīm ierindota 24.vietā, Lietuva - 35.vietā, bet Igaunija - 14.vietā.

Tādējādi salīdzinājumā ar pagājušo gadu situācija Latvijā atkal uzlabojusies un tā pakāpusies par četrām pozīcijām, kamēr Lietuva un Igaunija abas noslīdējušas par četrām pozīcijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu