Debates: Kamēr nebūs reģistra, olšūnu ziedošanā problēmas paliks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Patlaban olšūnas saskaņā ar likumu var ziedot jebkura vesela sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem, taču ceturtdien Saeimā trešajā lasījumā skatīti nu jau demisionējušā veselības ministra Gunta Belēviča ierosinātie grozījumi, kas aizliegtu to darīt sievietēm, kuras nav dzemdējušas. Saeima ceturtdien no plenārsēdes darba kārtības šos grozījumus tomēr izslēdza, taču diskusija par to, vai valstij šādi jāiejaucas sievietes tiesībās pašai lemt par savu ķermeni, joprojām ir aktuāla.

Inga Bite un Katrīna Kaktiņa turpina diskusiju. Balso un komentē TVnet sadaļā «Debates»

«Vispirms jāpierāda, ka kāda iejaukšanās cilvēka organismā tiešām ir nekaitīga, un tikai pēc tam to var darīt brīvi un masveidā!» Tā uz juristes Katrīnas Kaktiņas norādi, ka aizliegums nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas nebūs pamatots zinātniskos pētījumos, debatēs atbild Saeimas deputāte Inga Bite (Latvijas Reģionu apvienība).

Diskusijā izkristalizējas galvenā problēma, par kuru vienisprātis ir abas debatētājas. Proti,

Veselības ministrija nav pildījusi likumā paredzēto un izveidojusi dzimumšūnu ziedojušo sieviešu reģistru.

Tas novērstu riskus, kurus min ierobežojuma aizstāvji, proti, pārāk bieža olšūnu ziedošana varot kaitēt sievietes veselībai nākotnē.

Bez šāda reģistra nebūs iespējams izkontrolēt arī plānoto ierobežojumu nodot olšūnas nedzemdējušām sievietēm,

uzsver Kaktiņa, līdz ar to tas uzskatāms par vēl vienu argumentu pret aizliegumu.

Arī Bite, kura atbalsta ierobežojumu, pauž nožēlu, ka veselības aprūpē daudzas problēmas rodas no regulējuma neesamības vai nespējas to kontrolēt. «Faktiski šis arguments būtu izmantojams, lai apturētu olšūnu ziedošanu līdz reģistra izveidei,» viņa raksta.

Kaktiņa norāda, ka

plānotais aizliegums arī nekādi neatrisinātu kompensācijas apmēra jautājumus.

Kā zināms, jaunā regulējuma aizstāvji kā vienu no argumentiem izmanto pieņēmumu, ka liela daļa sieviešu dzimumšūnas ziedo vairākus simtus eiro lielās atlīdzības dēļ.

Vai jāaizliedz nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas? Kuri argumenti pārliecina vairāk? Balso un izsakies TVnet sadaļā Debates.

Piedalies debatēs!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu