Čigāne: Lielbritānijas izvēli ietekmēja neizpratne, bailes un nedrošība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Lielbritānijas izvēli izstāties no Eiropas Savienības (ES) visvairāk ietekmēja daļas iedzīvotāju neizpratne, bailes un nedrošība, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (V)

Referenduma rezultāts politiķi ir ļoti apbēdinājis, jo ES atbalstītājiem neizdevās «aizklauvēties» līdz tiem, kas uzskatīja, ka neizjūt pozitīvo ietekmi no valstu savienības.

Čigāne skaidro, ka arī šajā referendumā parādās, ka liela daļa iedzīvotāju balsojusi, par kaut ko citu nevis par biļetenā uzdoto jautājumu. Sevišķi tas redzams Ziemeļanglijas balsojuma rezultātos, kur cilvēki ir ļoti noteikti un stingri balsojuši par «Brexit». Šie cilvēki juta, ka nepiedalās kopējā ekonomiskajā attīstībā un šo sajūtu izpauda vēlmē izstāties no ES. Tas ir smags jautājums pašai Lielbritānijai, ka valsts nav pietiekami izskaidrojusi ES darbību iedzīvotājiem. Daudzas lietas, ko neatbalsta izstāšanās piekritēji, faktiski nav ES jautājumi, norāda politiķe. Paši briti atzīst, ka Eiropas Savienības darbības skaidrošana tika sākta pārāk īsu brīdi pirms referenduma, sacīja Čigāne.

Deputāte cer, ka pēc iespējas ātrāk tiks gūta skaidrība, kā turpmāk tiks noregulētas Lielbritānijas attiecības ar ES, lai šo laiku neizmantotu destruktīvi spēki. Viņa atzina, ka ir bažas, ka diemžēl arī citās ES dalībvalstīs varētu rasties rosinājumi rīkot referendumu par izstāšanos no valstu savienības. Tas ir atgādinājums Latvijas politiķiem «vēl un vēlreiz» skaidrot cilvēkiem ieguvums no ES.

Politiķe arī pauda neizpratni par Lielbritānijas atsevišķu politiķu paziņojumu, ka referenduma diena jāvērtē kā neatkarības diena. Ņemot vērā Latvijas vēsturisko pieredzi, ko nozīmē neatkarības atgūšana pēc svešas zemes īstenotas okupācijas, šādi paziņojumi vērtējami kā dīvaini un spekulatīvi, norādīja Eiropas lietu komisijas vadītāja.

Kā ziņots, Lielbritānijas izstāšanos no ES atbalstījuši 51,9% referenduma dalībnieku, liecina piektdien paziņotie galīgie rezultāti. Savukārt 48,1% balsotāju iestājušies par valsts palikšanu blokā, informēja Apvienotās Karalistes Vēlēšanu komisija.

Par izstāšanos nobalsojuši 17,4 miljoni referenduma dalībnieku, bet par palikšanu ES - 16,1 miljons. Līdz ar to izstāšanās piekritēju balsu pārsvars ir nepilni 1,3 miljoni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu