RPIVA rektore: augstskolas reorganizācija sagrauj sasniegto pedagoģijas izglītībā Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) reorganizācija sagrauj līdz šim sasniegto pedagoģijas izglītībā Latvijā, uzskata augstskolas rektore Daina Voita.

Viņa norāda, ka, sadalot RPIVA studiju programmas pa piecām dažādām augstskolām visā Latvijā, vēl vairāk tiek fragmentēta pedagoģijas izglītības joma, kuru augstskola centusies attīstīt.

Voita uzskata, ka, reorganizējot RPIVA un pārceļot programmas uz citām augstskolām, varētu pazust tieši koncentrēšanās uz pedagogu izglītošanu, jo citās skolās uzsvars būs nevis pedagoģija, bet katra atsevišķā nozare, kurā topošais pedagogs tiek sagatavots. Viņa skaidro, ka RPIVA unikalitāte ir uzsvars uz skolotāju, nevis izpildītāju, mākslinieku sagatavošanu.

RPIVA rektore uzsver, ka neiestājas pret reformām izglītībā, bet, viņasprāt, Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) vajadzētu sagatavot lielāku vīziju par izglītības sistēmas attīstību Latvijā, nevis «haotiski sadalīt vienu augstskolu pa piecām citām». Voita uzskata, ka šāda rīcība ir «reformēšana reformēšanas pēc».

Pēc rektores domām, IZM nav spējusi pamatot reformas nepieciešamību, nav spējusi definēt mērķus, tāpēc nav skaidrs, kāpēc šis jautājums vispār nonācis valdības darba kārtībā. «Pedagoģijas izglītība Latvijā augsto līmeni sasniegusi, pateicoties akadēmijas mērķtiecīgai izaugsmei un ieguldījumiem mācību procesā un to nodrošinājumā. RPIVA studiju programmas ir ne tikai starptautiski visaugstāk novērtētās programmas pedagoģijas izglītības jomā Latvijā, bet arī starp visām Sociālo zinātņu programmām,» uzsver Voita. Viņa neizslēdz, ka arī pedagoģijas izglītību varētu uzlabot, tomēr, viņasprāt, to vajadzētu darīt RPIVA paspārnē, kura koncentrējas uz skolotāju apmācīšanu.

Jau ziņots, ka IZM ir nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot Latvijas Universitātei. Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» solīja, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Ministrs norādīja, ka tad, kad aptuveni 2019.gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs «veselīga un draudzīga konkurence».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu