Eksperts: Nīderlandes vēlēšanās «nepareizā populisma» vilnis ir apstādināts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nīderlandes parlamenta vēlēšanu rezultāti rāda, ka «nepareizā populisma» vilnis ir apstādināts, līdz ar to domino efekts nesekos, šādu viedokli pauda Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Sprūds Nīderlandē notikušās vēlēšanas nodēvēja par «pareizā populisma» uzvaru pār «nepareizo populismu». Viņš uzskata, ka domino efekts Nīderlandē, sākot ar Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās un Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), nesekos. Viņaprāt, vēlēšanu rezultāti parāda, ka Nīderlandes sabiedrība nav izteikti sadalīta divās nometnēs, kā tas bija «Brexit» gadījumā.

Lielo vēlētāju aktivitāti Sprūds vērtē kā pārsteidzošu un skaidro ar to, ka partijas aktīvi iesaistījušās vēlētāju motivēšanā. «Domāju, ka politiskie spēki saprot, ka nepieciešama arvien aktīvāka un nepārtraukta vēlētāju uzrunāšana, iziešana sabiedrībā un motivēšana, vecās metodes vairs nestrādā,» teica Sprūds.

Komentējot galēji labējās Brīvības partijas (PVV) vadītāja Gērta Vildersa sasniegtos rezultātus, Sprūds skaidroja, ka Vilderss, iespējams, aizgājis par tālu savu uzskatu paušanā, attālinoties no tradicionālajām Nīderlandes sabiedrības vērtībām. Tajā pašā laikā nedrīkst aizmirst, ka Vilderss ir izpausme tām bažām, kas noteiktā daļā Nīderlandes sabiedrības pastāv, tādēļ par PVV vadītāju nākotnē vēl noteikti tiks pievērsta uzmanība, atzīmēja Sprūds.

Koalīcijas veidošanā Sprūds lielas problēmas neprognozē, tomēr piebilda, ka valdības veidošana nebūs viegla, jo parlamentā iekļuvušas daudzas partijas ar nelielu vietu skaitu.

Trešdien notikušajās Nīderlandes parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi pašreizējā premjerministra Marka Rites pārstāvētā liberāli konservatīvā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD). Otrajā vietā ierindojusies Gērta Vildersa vadītā galēji labējā Brīvības partija (PVV).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu