Rinkēvičs: Ir jāturpina ES - Turcijas iestāšanās sarunas, jo tā ir platforma, lai risinātu daudzus jautājumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Ir jāturpina Eiropas Savienības (ES) - Turcijas iestāšanās sarunas, jo tā ir daudzu jautājumu risināšanas platforma. Piemēram, būtu iespējams risināt cilvēktiesību, tiesu varas un demokrātijas standartu ievērošanas jautājumus, ES Ārlietu padomes sanāksmē Luksemburgā sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kā aģentūrai LETA norādīja Ārlietu ministrijā (ĀM), sanāksmē ministri apsprieda likuma varas un pamattiesību situāciju Turcijā un Turcijas lomu reģionā. Rinkēvičs vērsa uzmanību uz Turcijas nozīmi NATO kontekstā un pozitīvi novērtēja ES - Turcijas sadarbību migrācijas vienošanās īstenošanā. «Latvija saskata ES pievienošanās ietvaru kā svarīgu instrumentu, kas veicina reformas kandidātvalstīs,» akcentēja ārlietu ministrs.

Sanāksmes laikā Rinkēvičs diskutēja arī par Irānas lomu reģionā un Kopīgo visaptverošo rīcības plānu Irānai (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), ņemot vērā gaidāmo ASV prezidenta Donalda Trampa ziņojumu ASV Kongresam par Kopīgā visaptverošā rīcības plāna ieviešanu no Irānas puses.

Ministrs atzinīgi novērtēja Irānas sadarbību ar Starptautisko atomenerģijas aģentūru (IAEA) Visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) īstenošanā. Viņaprāt, IAEA ziņojumi apliecina, ka Irāna pilda savas saistības kodolprogrammas ierobežošanā, tādēļ Latvija pauž cerību, ka JCPOA tiks saglabāts. JCPOA saglabāšana ir būtiska globālās kodolatbruņošanās un kodolieroču neizplatīšanas procesā, un, īpaši, ņemot vērā pašreizējo situāciju Korejas pussalā, ir nepieciešama visu iesaistīto pušu konstruktīva darbība JCPOA turpmākā īstenošanā.

«Latvija aicina Irānu demonstrēt konstruktīvu rīcību reģionālās stabilitātes un drošības sekmēšanā. Esošās politiskās neskaidrības kontekstā, ir svarīgi atturēties no soļiem, kuri varētu sekmēt vienošanās laušanu,» pauda Rinkēvičs.

Tāpat sanāksmē tika apspriesta ES cilvēktiesību politikas īstenošana un esošo instrumentu efektīva izmantošana. Ārlietu ministrs pauda atbalstu ES Īpašā pārstāvja paveikto ES cilvēktiesību politikas efektivitātes veicināšanā. Rinkēvičs arī vērsa uzmanību uz satraucošu cilvēktiesību situāciju Krimā, sevišķi diskrimināciju pret Krimas tatāriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu