«Liels nesmukums pasaules kontekstā nav nekas ārkārtējs»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA, TVNET

Lai gan sliktā slava Latvijai sekos vēl ilgi, nomācot jebkuru simtgades svinību aktivitāti, Latvijas amatpersonu reakcija uz notiekošo ir pārspīlēta un var izrādīties muļķīga, saka Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Māris Andžāns, komentējot pēdējo dienu notikumus banku sektorā un Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanu.

Pēc politologa domām, mēs paši saasinām situāciju, kurai būtu jāpieiet ar vēsāku prātu. Viņš uzskata, ka institūciju un amatpersonu reakcija ir pārspīlēta.

Andžāns uzskata, ka Aizsardzības ministrijas paziņojums, ka, iespējams, tiek īstenota no ārienes organizēta plaša mēroga informācijas operācija, lai nomelnotu Latvijas tēlu Rietumu valstīs un grautu sabiedrības uzticēšanos valstij, ir, mazākais, pārsteidzīgs un īpatnējs. «Iespējams, ka aiz tā visa nestāv struktūra valsts izteiksmē, bet kāda konkrēta banka vai personu grupa.»

Ja izrādītos, ka tā, mēs izskatītos muļķīgi un parādītu savu valsts iestāžu nekompetenci.

Tomēr sliktā slava, kas par Latviju pasaulē izplatās pēdējās dienās, ar mūsu valsts vārdu asociēsies vēl ilgi un nomāks jebkuru Latvijas simtgades aktivitāti, saka Andžāns. «Neatceros, kad tik slikta slava būtu izplatījusies par Latviju.» Ja līdz šim Rietumos ieskanējās negatīvas notis saistībā ar krievvalodīgo apspiešanu, tad šobrīd Latvijas tēls tiek iedragāts plašākā nozīmē.

Ja bažas par to, ka centrālās bankas vadītājs ņēmis kukuļus, apstiprināsies, tas nozīmēs, ka notikusi korupcija augstākajā līmenī milzu apmēros, ja neapstiprināsies - «mēs paši būsim sev iešāvuši kājā», uzskata Andžāns. Pat ja patiesība atšķirsies no pašreizējām versijām – valsts tēls būs sabojāts.

Ziņas, ka kāda no Latvijā esošajām bankām palīdzējusi finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu laikā, kad Latvijas starptautiskais partneris ASV ar saviem karavīriem aizstāv mūsu drošību, izklausās vairāk nekā slikti.

Andžāns vienlaikus norāda, ka

globālā kontekstā notikumus, kas šobrīd risinās pie mums, nevajag pārspīlēt – korupcijas skandāla dēļ tika atstādināta un aizturēta bijusī Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje. Salīdzinot ar Latviju, Dienvidkoreja uz starptautiskās skatuves ir daudz nozīmīgāka spēlētāja.

Augsta apmēra korupcija identificēta tādās Eiropas Savienības valstīs kā Rumānija un Bulgārija. «Liels nesmukums pasaules kontekstā nav nekas ārkārtējs,» saka pētnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu