Dabas fenomens «El Ninjo» izzudīs līdz gada vidum

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Dabas fenomens «El Ninjo», kas nodara lielus postījumus Klusā okeāna un Austrumāfrikas reģionā, ir sasniedzis kulmināciju un līdz gada vidum izzudīs, otrdien paziņoja Pasaules Meteoroloģijas organizācijas pārstāvis.

«Līdz 2010.gada vidum «El Ninjo», domājams, mitēsies, un Klusā okeāna tropiskajos apgabalos atjaunosies neitrāli laika apstākļi,» sacīts organizācijas paziņojumā.

Pēc ANO meteoroloģijas aģentūras datiem dabas fenomens savu kulmināciju sasniedza novembrī vai decembrī. Tomēr tā ietekmi varēs just līdz pat jūnijam.

Organizācijas pārstāvis informēja, ka šogad «El Ninjo» izraisījis spēcīgas lietavas Āzijas dienvidaustrumos un sausumu Austrālijas dienvidos.

Februārī Filipīnas paziņoja, ka «El Ninjo» nestais sausums valsts lauksaimniecībai varētu radīt zaudējumus 433 miljonu dolāru (226,4 miljonu latu) apmērā. Bez tam «El Ninjo» izraisījis arī sniegavētras ASV, karstuma viļņus Brazīlijā, postošus plūdus Meksikā un sausuma periodu Ekvadorā.

«El Ninjo» ir sezonāla dabas parādība, kas izpaužas reizi 3 - 5 gados. Klusajā okeānā uzkrājas neparasti silta ūdens masa, kas pēkšņi pārvietojas austrumu virzienā, izjaucot pierastos laika apstākļus no Latīņamerikas rietumu piekrastes līdz pat Austrumāfrikai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu