«Lattelecom»: valsts diskriminē IKT nozari

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi uzņēmuma ienākumu nodokļa (UIN) atlaižu piešķiršanā lielajiem projektiem diskriminē informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozari, uzskata viens no vadošajiem IKT uzņēmumiem Latvijā «Lattelecom».

Kā raksta «Dienas Bizness», «Lattelecom» nosūtījis vēstuli premjeram Valdim Dombrovskim (JL), finanšu ministram Einaram Repšem (JL) un citām amatpersonām, kurā pauž satraukumu, ka viens no būtiskākajiem nodokļu stimuliem - UIN atlaide par lielajām investīcijām virs desmit miljoniem latu - ir paredzēts šauram uzņēmumu lokam, neiekļaujot un novārtā atstājot IKT nozari.

Līdzīgu satraukumu vēstulē amatpersonām pauž Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA). Tās prezidente Signe Bāliņa laikrakstam uzsvēra - nedrīkst aizmirst, ka IKT ir viena no valsts definētajām prioritārajām nozarēm, tāpēc asociācija rosina UIN atlaidi līdzvērtīgi piemērot visām lielajām investīcijām visās tautsaimniecības nozarēs, lai nodrošinātu pārskatāmu atlaižu piešķiršanas kārtību un veicinātu Latvijas ekonomisko atlabšanu.

Pirms neilga laika valsts sekretāru sanāksmē izskatītie grozījumi likumā «Par uzņēmuma ienākuma nodokli» paredz UIN atlaides tikai dažās atbalstāmās nozarēs, kuru vidū nav IKT.

Vēl pērn novembrī Ekonomikas ministrija par ekonomikas atveseļošanas politikas virzieniem vidēja termiņa periodā arī IKT nozari definējusi kā prioritāru, atgādina «Lattelecom» valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Taču patlaban tā tiek diskriminēta attiecībā uz jebkādu valsts atbalstu investīciju un eksporta spējas veicināšanai.

«Līdz ar to IKT nozare pretēji loģikai un prioritārās nozares statusam nevar cerēt uz jebkādu valsts atbalstu investīciju veicināšanai. Tas ir absurdi, jo tieši investīcijas IKT projektos šobrīd var būtiski veicināt ekonomikas augšupeju,» norāda Gulbis.

«IKT nozare ir viena no aktīvākajām Latvijā, tajā vērojama asa konkurence un strauja tehnoloģiju attīstība,» vērtēja «Tele2» valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs, paskaidrojot, ka IKT nozarē pastāvīgas investīcijas ir nepieciešamas, lai noturētos uz tehnoloģiju attīstības viļņa. «Valsts tautsaimniecībā IKT nozares attīstība ir svarīga, jo pastāv izteikta sakarība starp valsts labklājību un IT, un to infrastruktūras attīstības pakāpi valstī.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu