Izgudrots unikāls veids, kā ātri apturēt asiņošanu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VETIGEL

Kāds 22 gadus vecs jaunietis beidzot radījis uzņēmumu, kas ražo īpašu uz aļģu bāzes veidotu līmi, kas spēj apturēt brūces asiņošanu tikai dažu sekunžu laikā. Izrādās, ka šo vielu vīrietis izgudrojis jau 17 gadu vecumā.

Kā vēsta izdevums «Business Insider», jaunais zinātnieks Džo Landolīna (Joe Landolina) savu uzņēmumu nosaucis par «VetiGel» un savu izgudrojumu plāno jau drīzumā masveidā piedāvāt veterinārārstiem. Tomēr zinātnieks ir pārliecināts, ka drīz tas tiks izmantots arī cilvēku ārstēšanā.

Landolīna stāsta, ka, kad šo nosacīto līmi uzklāj uz asiņojošās brūces, 12 sekunžu laikā tā pārveidojas par tādu kā auduma gabalu, kas dažās minūtēs aptur asiņošanu un sadziedē ievainojumu.

Foto: VETIGEL

Vielas uzbūve patiesībā ir ļoti vienkārša. Gels sastāv no aļģēm, kas savukārt sastāv no daudziem individuāliem polimēriem. Ja šos polimērus sadala sīkākās daļiņās, tad tos iespējams sajaukt ar gelu un uzklāt uz brūcēm, kur viela dažās sekundēs pārvēršas par audumam līdzīgu struktūru.

«Tas nozīmē, ka šī viela no vienas puses satur brūci kopā kā līme, bet no otras puses tā veicina fibrīna jeb asins recekļa saistvielas izdalīšanos. Rezultātā brūce sadzīst daudz ātrāk,» komentēja Landolīnī.

Zināms, ka Landolīnī pamatus šai vielai lika jau 17 gadu vecumā sava vectēva laboratorijā. Nākamajos gados zēns gela prototipu veiksmīgi pārvērta daudzsološā biznesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu