Zinātnieki: Cilvēks vienmēr būs mirstīgs, jo nāve ir neizbēgama

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zināms, ka tādas nākotnes izveidošana, kurā cilvēks būtu nemirstīgs, ir daudzu zinātnieku sapnis, tomēr jaunā pētījumā pierādīts, ka tas iespējams tikai zinātniskajā fantastikā, jo laika straujo virzību nav iespējams apturēt.

Zinātniskajā žurnālā «PNAS» publicētajā pētījumā eksperti skaidro, ka no nāves izbēgt nav iespējams. Pat tad, ja tiks atklātas revolucionāras zāles vai citas nāvējošu slimību ārstēšanas metodes. Problēma slēpjas tajā, ka, cilvēkam kļūstot vecākam, dažas no tā šūnām kļūst mazāk aktīvas, tāpēc daudzi orgāni lēnām pārstāj darboties. Tikmēr citas šūnas sāk ārkārtīgi ātri dalīties, cilvēkam izraisot vēzi.

Pētījums

Lai arī teorētiski ir iespējams atturēt šūnas no pārāk lielas aktivitātes, tomēr tas, visticamāk, tikai pastiprinātu novecošanās efektu cilvēkam. Savukārt, ja tiktu palielināta «gauso» šūnu aktivitāte, tad cilvēkam varētu rasties vēzis.

«Cilvēka novecošanās ir matemātiski nenovēršama. No nāves nav izejas nedz loģiski, nedz teorētiski vai matemātiski,» komentēja pētījuma autore Džoanna Masela (Joanna Masel).

Pētnieki sākotnēji cerēja, ka DNS sastāvā esošo telomēru atklāšana varētu būt atslēga uz mūžīgo dzīvi, tomēr cerības neattaisnojās, jo telomērus, kas hromosomām ir kā plastmasas gabaliņš kurpju auklu galos, neļaujot tām izirt, nav iespējams pagarināt vai atjaunot, tāpat kā nav iespējams bez negatīvām sekām atbrīvoties no «gausajām» šūnām.

«Ja mēs atbrīvotos no šūnām, kas laika gaitā kļuvušas funkcionēt nespējīgas, tad aktivizētos vēža šūnas, savukārt, ja mēs atbrīvotos no potenciālajām vēža šūnām, tad uzkrātos «gausās» šūnas. Rezultāts ir viens – nāve,» piebilda Masela.

Tas nozīmē, ka cilvēka nemirstība īsti nav savienojama ar bioloģiskajiem principiem, tāpēc nemirstība arī nākotnē pastāvēs tikai zinātniskajā fantastikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu