Zinātnieki atklājuši, kas ir vainīgs, ja cilvēks ir alkoholiķis

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: paukrus, CC BY-SA 2.0

Kalifornijas universitātes pētnieki izpētījuši alkoholisma veidošanās mehānismu un noskaidrojuši, ka liela loma atkarības rašanās procesā ir olbaltumvielām, kuras veicina strukturālas izmaiņas smadzeņu centrā, kas atbild par baudas un gandarījuma sajūtām.

mājaslapā

Lai nonāktu pie šāda atklājuma, pētnieki veica eksperimentu ar laboratorijas pelēm, kas pierādīja, ka, ja mākslīgi nobloķē olbaltumvielas «mTORC1» aktivitāti peļu smadzenēs, tad grauzēji zaudē interesi par alkoholu un par iekārojamāku dzērienu sāk uzskatīt ūdeni.

Diemžēl, bet procedūra izraisa nevēlamas blakusparādības, tāpēc to vēl nav iespējams izmēģināt uz cilvēkiem.

«Molekulārās neirobioloģijas pētījumus, kas attiecās uz alkoholisma un citu atkarību veidošanos, es veicu jau sen, tomēr šī ir pirmā reize, kad var novērot vienu molekulu, kas ir atbildīga par daudzu atkarību veidošanos. Es domāju, ka savā ziņā šis varētu būt pirmais nozīmīgais solis, lai saprastu, kā veidojas narkotiku un alkohola atkarība. Šis ir ļoti aizraujošs brīdis,» komentēja pētījuma autore Dorita Rona.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu