Cūku plaušas varēšot pārstādīt cilvēkam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Austrālijas mediķi izstrādājuši metodiku, pateicoties kurai cūku plaušas kļūst derīgas transplantācijai cilvēkam, vēsta «Herald Sun».

Metodiku izstrādājuši Melnburnas Alfrēda (The Alfred Hospital) un Svētā Vincenta St Vincent's Hospital) slimnīcu speciālisti. Svētā Vincenta slimnīcas profesors Tonijs D’Apaiss (Tony D'Apice) ar cūku transplantācijas vajadzībām audzēšanu nodarbojas kopš 1989. gada. Pēdējā pētījuma gaitā viņam izdevās nomainīt cūku gēnus, kuri atbild par proteīna izstrādi, kas izraisa atgrūšanas reakciju, ar cilvēka pārmantojamo informāciju.

Alfrēda slimnīcas līdzstrādnieki paņēma dzīvnieku, kuriem tika modificēti gēni, plaušas un tās pieslēdza pie aparāta, kurš tiek izmantots orgāna dzīvības spēju nodrošināšanai pirms transplantācijas. Ierīces ventilators nodrošina plaušu piepildīšanos ar gaisu, bet sūknis pumpē pa tām asinis, šādi imitējot elpošanas procesu.

Pēc Glena Vestola (Glenn Westall) no Alfrēda slimnīcas vārdiem, Tonija D’Apaisa izaudzēto dzīvnieku plaušas darbojās nevainojami vairāku stundu garumā, kamēr cilvēka asiņu un parastu cūku kontakts izraisīja atgrūšanu desmit minūšu laika posmā.

Vestols izteica cerību, metodikas klīniskie izmēģinājumi uzsāksies pēc 5 – 10 gadiem. Viņš arī atzīmēja, ka ar pētījuma gala rezultātiem tiks iepazīstināti 2010. gada augustā Kanādā notiekošās Pasaules transplantologu kongresa dalībnieki.

Pēc Vestola teiktā, 2009. gadā vairāk nekā 200 austrāliešu ir miruši nesagaidot donoru plaušas pārstādīšanai. Zinātnieki cer, ka jaunā metodika ļaus apmierināt pieprasījumu pēc donoru orgāniem un būtiski samazinās nāves gadījumu skaitu to pacientu vidū, kuri gaida transplantāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu