Lielbritānijā atrasts gigantiska pliozaura galvaskauss

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/AP

Lielbritānijas piekrastē atrasts liela jūras reptiļa — pliozaura — galvaskauss, kura garums ir 2,4 metri, vēsta «BBC News».

Atlieku vecums tiek novērtēts aptuveni uz 150 miljoniem gadu. Galvaskauss sastāv no augšējās daļas un apakšējā žokļa. Turklāt tas saglabājis formu, kas atšķirībā no citiem atrastiem pliozaura galvaskausiem ir retums. Šāds vesels galvaskauss ļaus zinātniekiem precīzāk radīt seno plēsoņu ārieni.

Pēc zinātnieku novērtējuma, pats pliozaurs varēja izaugt garumā līdz 16 metriem, un tā svars, iespējams, bija aptuveni septiņas līdz divpadsmit tonnas. Ja šīs aplēses apstiprināsies, britu pliozaurs apsteigs pašreiz zināmos senās Zemes lielākos dzīvniekus — «Plēsoņu X» un «Aramberijas monstru». Tiek uzskatīts, ka šo abu dzīvnieku garums nepārsniedza 15 metrus.

Pliozaura galvaskausu atrada kāds paleontologs amatieris Dorsetšīras grāfistē. Kauli tika atrasti klinšu augsnē jūras krastā. Pēc tam, kad paleontologs izvilka atliekas (tas prasīja četrus gadus), viņš tās pārdeva grāfistes padomei.

Pliozauri apdzīvoja senās Zemes jūras juras un krīta periodā. Šiem reptiļiem bija raksturīgs īss kakls un pagarināta galva, kas pēc formas atgādina krokodila galvu. Nesen zinātnieki noteica, kāds bija aptuvenais pliozauru sakodiena spēks (kā modelis tika izmantots «Plēsoņa X»). Pēc pētnieku aprēķiniem, šajā rādītājā pliozauri četras reizes apsteidza slavenos tiranozaurus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu