Zinātnieki noskaidrojuši ar ko cilvēki piesaista odus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Zinātnieki noskaidrojuši kādā veidā odi pazīst savus upurus. Izrādās, ka cilvēkus un putnus odi Culex pipiens quinquefasciatus – kuri arī ir Rietumu drudža izplatītāji, pazīst pēc to izdalītā aldegida smaržas.

Pētnieku darbs publicēts žurnālā «Proceedings of the National Academy of Sciences», bet tā īss izklāsts portālā «Science NOW». Odi atšķiras ar to, ka starp daudziem «nederīgajiem» dzīvniekiem precīzi spēj pazīt savus upurus. Pašlaik zinātnieki ir noskaidrojuši, ka kukaiņi jūt siltumu, mitrumu un ogļskābo gāzi izelpā. Taču odu izvēlība norādīja uz to, ka pastāv vel kāds viņus piesaistošs komponents.

Jaunā darba autori nolēma atrast šo komponentu starp visu dzīvnieku izdalīto smaržu sastāvdaļām. Pētnieki izanalizēja 16 dažu rasu piederības cilvēku, kā arī vistu un baložu (šo putnu asinis ir Culex pipiens quinquefasciatus delikatese) smaržu ķīmisko sastāvu. Visiem pētījuma objektiem tika atrasts nonals – aldegids, kurš pieskaitāms smaržīgo vielu klasei.

Lai noskaidrotu, vai odi reaģē uz nonalu zinātnieki izmantoja īpašas kukaiņu lamatas. Tās bija kameras, kurās bija ievietots sausais ledus (cietais CO2). Kad zinātnieki tajās pievienoja nonalu, odu «loms» dubultojās. Smaržas receptoru analīze parādīja, ka uz nonalu reaģē vairāk nekā puse odu.

Smaržas ir ļoti būtiskas kukaiņu dzīvē. Tieši ar smaržu augi pievilina pie sevis apputeksnētājus. Bez tam, smaržas palīdz darba skudrām atklāt krāpnieces, kuras gatavojas radīt pēcnācējus (skudru kolonijās šī funkcija ir tikai skudru karalienei).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu