Svarīgākie fakti, kas jāzina par viesuļvētru «Irma»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: UWM/SSEC/CIMSS, William Straka III

Viesuļvētra «Irma», kas šobrīd plosās Karību reģionā un sava spēka ziņā otrdien sasniedza jau piekto kategoriju, draudoši tuvojas Haiti un Floridai, tāpēc izdevums «Livescience» apkopojis informācijas esenci, kas saistās ar šo bīstamo dabas parādību.

Viesuļvētra «Irma» pašlaik jau ir sasniegusi Karību reģionu un virzās tālāk, draudot pamatīgi skart Haiti, Floridu, Puertoriko, Dominikānas Republiku un citas Dienvidamerikas teritorijas.

NHC prognozē, ka «Irma» sevišķi smagi skars tūristu iecienītās salas Senmartēnu un Senbartelmī. Nopietni vētrai gatavojas arī Gvadelupa, kur slēgtas skolas un valdības iestādes, slimnīcas veido medikamentu, dzeramā ūdens un pārtikas krājumus.

Viesuļvētras ātrums jau sasniedzis 295 km/h, kas ierindo viesuļvētru jau piektajā spēka kategorijā.

Kur «Irma» apstāsies?

Viesuļvētra pašlaik virzās uz Rietumiem ar 24km/h lielu ātrumu un ASV viesuļvētru izpētes centrs paredz, ka, skarot Haiti, Floridas, Puertoriko, Dominikānas Republikas un citas Dienvidamerikas teritorijas, «Irma» apsīks tikai Ziemeļamerikas kontinentālajā teritorijā.

Cik liela ir «Irma»?

Piektajā septembrī «Irma» sasniedza piektās kategorijas viesuļvētras spēku, kļūstot par vienu no spēcīgākajām zināmajām viesuļvētrām Atlantijas okeānā. Piektā kategorija tiek definēta kā viesuļvētra, kurā vēja ātrums sasniedz vismaz 253 km/h. Šīs kategorijas viesuļvētras ir salīdzinoši retas un var radīt dzīvībai bīstamus apstākļus.

Kā sagatavoties "Irmai"?

Lai sagatavotos viesuļvētrai, ir jāizstrādā rīcības plāns un jāveic nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu savas mājas vētras iznīcinošajai ietekmei. Jānocērt koki, kas aug māju tuvumā, jāaiznaglo logi un jāpiesien visi objekti, ko spēcīgais vējš varētu aiznest prom.

Tāpat ir jāiegādājas pirmās nepieciešamības preces un medikamenti, kā arī jānodrošinās ar kabatas baterijām, papildus ēdienu un ūdeni, ūdensnecaurlaidīgu apģērbu un citām lietām.

Ko sagaidīt no 2017. gada viesuļvētru sezonas?

Oficiāli viesuļvētru sezona Atlantijas okeānā sākas 1. jūnijā un ilgst līdz 30. novembrim. Savu zenītu viesuļvētras parasti sasniedz no augusta līdz oktobrim un atbildīgās iestādes pareģo, ka šogad viesuļvētras var būt īpaši negantas. Gaidāmas vismaz četrpadsmit viesuļvētras, kuru vēju ātrums pārsniegs 62 km/h, kas nozīmē, ka tām varēs piešķirt oficiālu vārdu, savukārt divas līdz piecas vētras var sasniegt vismaz 178 km/h lielu vēja ātrumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu