Cik daudz sāls dienā nepieciešams uzņemt, lai cilvēks būtu vesels?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Diskusija par to, cik daudz sāls nepieciešams, lai cilvēks būtu vesels, ir visai populāra, tomēr pat zinātnieku viedokļi par sāls ietekmi, kaitīgumu un nepieciešamību joprojām dalās. Sāls sastāv no 40 procentiem nātrija un 60 procentiem hlora un, lai arī bieži tiek uzskatīts par cilvēkam kaitīgu, tomēr pavisam bez tā mēs nevarētu iztikt – īpaši bez sālī atrodamā nātrija.

«Nātrijs ir nozīmīgākais ekstracelulārais elektrolīts, kam ir ārkārtīgi nozīmīga loma daudzos cilvēka dzīvībai un veselībai svarīgos procesos,» izdevumam «Live Science» atklāja pētnieks Pols Veltons (Paul Whelton).

Elektrolīti ir sīkas daļiņas, kas šķīdumā vai izkausētā stāvoklī sadalās pozitīvi vai negatīvi uzlādētos jonos un spēj vadīt elektrību. Pareizais balanss starp šiem uzlādētajiem joniem šūnu iekšpusē un ārpusē ir ārkārtīgi svarīgs, lai regulētu dažādas organisma funkcijas, piemēram, ūdens apmaiņu organismā, asinsspiedienu, kā arī nervu un muskuļu darbību.

Tomēr, lai arī nātrijs ir ļoti svarīgs cilvēka veselībai, piemēram, amerikāņi sāli uzņem pārāk daudz. Kā liecina statistika, vidējais amerikānis dienā uzņem 3400 miligramus nātrija, kaut arī ieteicamais daudzums būtu 2300 miligrami. Šāds nātrija daudzums organismā var novest pie augsta asinsspiediena un rezultātā pie sirdstriekas.

Cik daudz sāls nepieciešams, lai cilvēks izdzīvotu?

«Minimālais nātrija daudzums, kas jāuzņem cilvēkam dienā, ir aptuveni 1500 miligrami. Tas ir tāds daudzums, kas būtu ieteicams cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu, kā arī bērniem līdz trīs gadu vecumam,» piebilda Veltons.

Citi pētnieki savukārt uzskata, ka pieaugušam cilvēkam minimālais nepieciešamais nātrija daudzums dienā, lai tas izdzīvotu, ir krietni mazāks, proti, vien 500 miligrami dienā – mazāk nekā ceturtā daļa tējkarotītes vārāmā sāls dienā.

Tiesa, dažiem cilvēkiem varētu būt gluži otrādi – organismā nātrija līmenis kritiski samazināts, piemēram, vecākiem cilvēkiem, kuriem ir nieru mazspēja, vai tiem, kuri lieto nātrija līmeni organismā pazeminošus medikamentus.

Lielākajai daļai cilvēku tomēr par sāls nepietiekamību organismā uztraukties nevajadzētu, jo tas sāls daudzums, ko uzņemam ar ikdienas maltītēm, visticamāk, ir pilnīgi pietiekošs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu