Vai ir droši atkārtoti vārīt ūdeni?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Atkārtota ūdens vārīšana notiek tad, kad tu uzvāri ūdeni, ļauj tam atdzist zem vārīšanās temperatūras un uzvāri to vēlreiz. Vai esi kādreiz domājis par to, kas notiek ar ūdens ķīmisko stāvokli, kad tas tiek darīts? Vai šādu ūdeni dzert ir veselībai nekaitīgi?

Kā rakstīts izdevumā «ThoughtCo», ja ūdens ir destilēts, tad nekas ar to nenotiks arī atkārtotas vārīšanas laikā, tomēr ir zināms, ka parasti ūdens satur dažādas izšķīdušas gāzes un minerālvielas. Ūdens ķīmiskais sastāvs mainās, kad tas tiek vārīts. Ūdeni vārot pārāk ilgi vai vārot to atkārtoti, pastāv iespēja, ka tajā esošās ķimikālijas, piemēram, nitrāti, arsēns un fluors, kļūst daudz koncentrētākas. Tāpēc pastāv bažas, ka atkārtoti vārīts ūdens cilvēkam var palielināt vēža risku.

Piemēram, pārāk liels nitrātu daudzums ir saistīts ar methemoglobinēmiju un dažiem vēža paveidiem. Savukārt arsēns var izraisīt saindēšanās simptomus. Pat veselībai nekaitīgie minerāli pārāk koncentrētā veidā var kaitēt cilvēka veselībai. Piemēram, pārāk liels daudzums kalcija sāls, kas bieži atrodams dzeramajā ūdenī, var cilvēkam izraisīt nierakmeņus un artrītu.

Tomēr gadījumi, kad ūdenī atrodami veselībai kaitīgi savienojumi, nav bieži. Turklāt, ja tu uzvārīsi ūdeni, bet pēc tam jau esošajam ūdenim pieliesi klāt svaigu ūdeni, tad risks pakļaut savu veselību briesmām samazināsies līdz minimumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu