Pētnieki: cilvēka mūža ilguma limits vēl nav sasniegts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Visgarākā mūža rekordiste pašlaik ir franču sieviete Žanna Kalmenta (Jeanne Calment), kura mira pirms 21 gada – 122 gadu vecumā. Lai arī pagaidām neviens nav pārspējis šo rekordu, zinātnieki izpētījuši Itālijas ilgdzīvotājus un noskaidrojuši, ka ir iespējams nodzīvot vēl ilgāk.

Kā raksta «New York Times», pētnieki izveidoja datubāzi no 3836 itāļu sirmgalvjiem, kuri bija sasnieguši 105 gadus lielu vecumu starp 2009. un 2015. gadu. Pēc tam tika izanalizēts, kādā vecumā šie cilvēki devās aizsaulē.

Parasti nāves risks ir augsts īsi pēc cilvēka dzimšanas, samazinās jaunības gados, pieaug pēc trīsdesmit gadiem un strauji palielinās septiņdesmit un astoņdesmit gadu vecumā. Tomēr zinātnieki noskaidroja, ka starp ļoti veciem itāļiem šis nāves risks, šķiet, nepieaug. Gluži otrādi – tas tiecas samazināties.

«Pat tik lielā vecumā nāves risks šiem cilvēkiem samazinās. Tas liecina, ka mēs vēl neesam sasnieguši galējo mūža ilguma robežu,» komentēja pētījuma autors Kenets V. Vačers (Kenneth W. Wachter).

Pētījums (Angļu val.)

Šis pētījums, kurš publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature», ir turpinājums iepriekšējam pētījumam, kurā tika izvirzīta teorija, ka cilvēka galējais mūža ilgums ir 115 gadi.

Šis pētījums gan nenozīmē, ka cilvēki drīz varēs pārdzīvot Žannu Kalmentu, tomēr pierāda, ka jaunākiem cilvēkiem nāves risks ir lielāks nekā cilvēkiem, kas sasnieguši ļoti lielu vecumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu