Kāpēc ir svarīgi bērniem mācīt klavierspēli?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Parastās klavieres ar saviem 88 taustiņiem un simtiem stīgu iekšienē ļauj spēlētājam radīt unikālas skaņas, toņus un melodijas. Klavierspēles rezultātam nav obligāti jāvainagojas skaistā, muzikālā kompozīcijā, jo zinātnieki atklājuši, ka tā palīdz bērniem attīstīt arī runas spējas.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Proceedings of the National Academy of Sciences», pastāv pierādījumi, ka klavierspēle palīdz attīstīt ne tikai mūzikas skaņu, bet arī valodas uztveri.

Pētījums (Angļu val.)

Papildinot pieaugošo pētījumu bāzi par mūzikas saistību ar bērnu attīstību, pētījuma autori uzsver, ka tieši klavierspēles stundas var palīdzēt bērniem attīstīt to valodas spējas. Ņemot vērā, ka bērni klavierspēles rezultātā iemācās atšķirt dažādus skaņu toņus, tas var palīdzēt arī labāk atšķirt dažādus izrunātus vārdus, kas ir viens no valodas prasmes galvenajiem elementiem.

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki atlasīja 74 mandarīnu valodā runājošus ķīniešu bērnus 4 līdz 5 gadu vecumā. Visi bērni tika sadalīti trīs grupās: vienas grupas dalībniekiem bija trīs reizes nedēļā 45 minūtes jāmācās klavierspēle, otra grupa klavierspēles vietā mācījās lasīt, bet trešā grupa neveica nevienu no minētajām aktivitātēm.

Pēc sešiem mēnešiem visu grupu dalībnieku starpā netika novērota īpaša kognitīvo spēju attīstība, tomēr klavierspēles grupa vienā jomā izcēlās, proti, pat salīdzinot ar biedriem, kuri aktīvi mācījās lasīt, klavierspēles apguvēji daudz labāk varēja atšķirt izrunātus vārdus, kas atšķīrās tikai ar vienu līdzskani.

Līdzskaņi t un d var skanēt līdzīgi, tāpēc cilvēka smadzenēm ātri ir jāizšķir, kurš līdzskanis izskan attiecīgajā vārdā.

«Lai atšķirtu līdzskaņus izrunātos vārdos, nepieciešams nedaudz vairāk uzmanības un precizitātes nekā patskaņu gadījumā,» atklāja pētījuma autors Džons Gabrieli (John Gabrieli).

Pozitīvais klavierspēles treniņu efekts ir īpaši uzskatāmi novērojams mandarīnu valodā runājošo bērnu starpā, tomēr pētnieki uzskata, ka klavierspēles apgūšana var sniegt pozitīvu ietekmi jebkuras valodas pārstāvjiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu