Baznīctēvi grasās rediģēt svētos tekstus un Dievam «atņemt» dzimumu (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

ASV Teksasas štata episkopālā baznīca spriež, vai nevajadzētu pārveidot savas lūgšanu grāmatas, jo radušās šaubas, ka Dievs ir vīrietis, vēsta «Washington Post».

Lūgšanu grāmatā, kas tiek izmantota visos episkopālās baznīcas dievkalpojumos, drīz vīriešu dzimtes Dievs varētu kļūt par nekatrās dzimtes Dievu, jo baznīctēvi plāno tekstu pārveidot tā, lai Dievs netiktu asociēts ne ar vienu dzimumu. Izmaiņu vidū Teksasas baznīcas pārstāvji grasās liturģijā ieviest arī viendzimuma laulību ainas.

Tiesa, daži teologi neatbalsta šādu alternatīvu tekstu izmantošanu, jo tad būtu jārediģē visa Bībele.

Šāda diskusija izveidojusies pēc tam, kad pagājušajā gadā Zviedrijas baznīca lūdza priesterus, runājot par Dievu, neizmantot tādus apzīmējumus kā «Kungs» vai «Viņš», bet pieturēties pie universālā «Dievs».

Tiesa, ne visi reliģiskie līderi ir tik optimistiski noskaņoti pret potenciālajām pārmaiņām svētajos rakstos. Čikāgas bīskaps Džefrijs Lī (Jeffrey Lee), piemēram, skarbi paziņojis, ka šiem baznīctēviem būtu vairāk jāpievēršas tekstos paustajām idejām un vērtībām, nevis jānoņemas ar absurdu izmaiņu ieviešanu.

«Dievu nav iespējams definēt. Mēs varam pateikt kaut ko par Dievu, jā, bet mistērija, kas to ieskauj, joprojām ir lielāka, nekā mēs varam iztēloties,» teica Lī.

Baznīctēviem viņš ieteica izmantot alternatīvos materiālus, kas publicēti pēc 1979. gada, jo tie ir neitrālāki dzimumu ziņā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu