Jūnijā partiju reitingos lielāko kāpumu piedzīvojusi «Saskaņa», bet lielāko kritumu - «Jaunā Vienotība» (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Jūnijā partiju reitingos lielāko kāpumu piedzīvojusi «Saskaņa», bet lielāko kritumu - «Jaunā Vienotība», liecina pētījumu aģentūras SKDS pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma veiktās aptaujas dati.

Aptauja tika veikta laikā, kad Pēteris Sproģis izskanēja kā «Saskaņas» Valsts prezidenta amata kandidāts, bet pirms viņš pats pieņēma lēmumu tomēr nekandidēt uz šo posteni. Aptauja notika arī pirms Saeimas deputāta, partijas «KPV LV» līdera Artusa Kaimiņa aizturēšanas.

Aptaujas rezultāti liecina, ka «Saskaņas» reitings jūnijā, salīdzinot ar maiju, audzis par 1,8 procentpunktiem. «Attīstībai/Par» reitings pieaudzis par 1,7 procentpunktiem, Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) - par 1,6 procentpunktiem, bet «KPV LV» - par 1,4 procentpunktiem. «Progresīvajiem» reitings pieaudzis par 0,7 procentpunktiem, bet Latvijas Reģionu apvienības (LRA) atbalsts jūnijā palicis tāds pats maijā.

Reitinga kritumu piedzīvojušas sešas partijas. «Jaunajai Vienotībai» reitings nokrities par 1 procentpunktu, nacionālās apvienības «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) atbalstītāju loks sarucis par 0,9 procentpunktiem, «Apvienības SKG» - par 0,3 procentpunktiem, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) - par 0,2 procentpunktiem, bet «No sirds Latvijai» (NSL) un Latvijas Krievu savienības (LKS) reitings krities par 0,1 procentpunktu, liecina aptaujas dati.

Ja vēlēšanas būtu notikušas jūnijā, 13.Saeimā neiekļūtu «Jaunā Vienotība», kas vēl maijā pārvarēja 5% barjeru, toties parlamentā iekļūtu JKP. Šādi aprēķini gan esot veikti, proporcionāli sadalot neizlēmušo vēlētāju balsis.

Vispopulārākā partija jūnijā joprojām bijusi «Saskaņa», par kuru balsotu 21% aptaujāto. Par ZZS balsi atdotu 14,4% vēlētāju, bet par VL-TB/LNNK - 6,1%. Nākamā populārākā partija ir «Attīstībai/Par» ar 4,7% atbalstu, tai seko «KPV LV» ar 4,4% un JKP ar 4% reitingu.

«Jaunās Vienotības» reitings saskaņā ar aptaujas datiem jūnijā bijis 2,7 %, LRA - 1,7 %, NSL - 1,5%, LKS - 1,2%, bet «Progresīvo» - 1,1%.

Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partijas, «Gods kalpot mūsu Latvijai» un Kristīgi demokrātiskās savienības apvienības reitingi jūnijā veidojuši vien 0,1%.

To, kam atdot savu balsi vēlēšanās, jūnijā nebija izlēmuši 23,7% aptaujāto, bet maijā neizlēmušo skaits bija 27,5%. Vēl 13,2% aptaujāto jūnijā atzinuši, ka vēlēšanās piedalīties neplāno.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu