Sociāldemokrāti vēl lems par Merkeles un Zēhofera vienošanos imigrācijas jautājumā

LETA/DPA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas valdošajā koalīcijā ietilpstošā Sociāldemokrātiskā partija (SPD) vēl lems, vai pieņemt kancleres Angelas Merkeles un iekšlietu ministra Horsta Zēhofera panākto vienošanos imigrācijas jautājumā, naktī uz otrdienu paziņoja sociāldemokrātu līdere Andrea Nālesa.

Viņa atzinīgi novērtēja to, ka starp Merkeles vadīto Kristīgo demokrātu savienību (CDU) un tās māsaspartiju Bavārijā Kristīgi sociālo savienību (CSU), kuru vada Zēhofers, panākts kompromiss. Taču Nālesa uzsvēra, ka sociāldemokrātiem, kas kopā ar CDU un CSU veido valdošo koalīciju, vēl jātiek skaidrībā par daudziem jautājumiem saistībā ar šo vienošanos.

«Mēs uzskatām, ka [kompromiss] ir labs, jo tagad mēs esam atgriezušies praktiskā līmenī. Tā mums pēdējās nedēļās ļoti pietrūka,» sacīja Nālesa žurnālistiem pēc valdošās koalīcijas sēdes, kas notika tūlīt pēc tam, kad Merkele un Zēhofers bija panākuši vienošanos.

Nākamā koalīcijas sanāksme paredzēta otrdienas vakarā.

Jau ziņots, ka Merkele krīzes sarunās pirmdienas vakarā panāca vienošanos imigrācijas jautājumos ar Zēhoferu, atrisinot nesaskaņas, kas apdraudēja valdības pastāvēšanu.

«Mēs esam panākuši vienošanos pēc ļoti saspringtām sarunām,» žurnālistiem teica Zēhofers, piebilstot, ka viņš paliks iekšlietu ministra amatā.

Merkele sacīja, ka panākts «labs kompromiss (..) pēc sarežģītas cīņas».

Sarunās kā vidutājs piedalījās Bundestāga spīkers Volfgangs Šeible, kas ir viens no pieredzējušākajiem CDU politiķiem.

Uz krīzes sarunām bija ieradušās CDU un CSU augstākās amatpersonas.

Vienošanās paredz, ka Vācijas teritorijā pie Austrijas robežas tiks izveidoti tranzīta centri, kas dos iespēju nosūtīt atpakaļ tos patvēruma meklētājus, kuri patvēruma pieprasījumu jau ir iesnieguši citā Eiropas Savienības (ES) valstī.

Imigranti nevis tiks atraidīti uz robežas, bet uzturēsies šajos centros, kamēr tiks izskatītas viņu lietas. Tie imigranti, kuri neatbildīs kritērijiem, lai viņus ielaistu Vācijā, tiks nosūtīti atpakaļ uz to ES valsti, kur viņi iesnieguši patvēruma pieprasījumu, ja šī valsts tam piekritīs, vai arī uz Austriju. Tomēr ar Austriju vēl jāpanāk vienošanās par šo imigrantu atpakaļuzņemšanu.

Jau vēstīts, ka Zēhofers svētdien draudēja atkāpties no amata, ja Merkele nepiekāptos abu politiķu konfliktā par imigrācijas politiku. Starp Merkeli un Zēhoferu bija radušās asas domstarpības par imigrācijas politiku, un par galveno jautājumu šajā konfliktā bija kļuvusi ministra iecere jau uz Vācijas robežas atraidīt tos patvēruma meklētājus, kas iepriekš reģistrēti kādā citā ES dalībvalstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu