Vai Jēzus nomira šādi? Atrasti reti krustā sišanas pierādījumi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Zinātnieki veikuši analīzi Itālijas ziemeļos atrastām 2000 gadu senām cilvēka atliekām un noskaidrojuši, ka tas, iespējams, miris tāpat kā Jēzus Kristus – piesists krustā.

Lai arī avoti liecina, ka krustā sišana bija visai izplatīta soda prakse Senajā Romā, tomēr šī ir tikai otrā reize, kad ir uzieti tieši pierādījumi par to.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Archaeological and Anthropological Sciences», rakstīts, ka 2007. gadā netālu no Venēcijas atrastajam skeletam iepriekš nebija veikta kaulu analīze, kas tagad atklāja nesadzijušas plaisas un lūzumu pēdas kaulā. Tas varētu liecināt, ka cilvēks ir bijis pienaglots krustam.

Tiesa, šie secinājumi nav viennozīmīgi, jo kaulu sliktais stāvoklis un tas, ka otras pēdas kauls ir pazudis, neļauj veikt tālākas analīzes, kas apstiprinātu izvirzīto hipotēzi. Pētnieki arī atzīmē, ka nav atrasti bojājumi skeleta delnās, tāpēc varētu pastāvēt dažādas nāves versijas.

Skelets tika atrasts Venēcijas dienvidrietumos, kad strādnieki gatavojās zemē ieklāt kanalizācijas caurules. Neparasti bija tas, ka ķermenis atradās apglabāts zem zemes, nevis katakombās, kā tas bija pieņemts Senajā Romā. Tam arī nebija pieliktas klāt nekādas lietas vai relikvijas.

Pētnieki arī noskaidroja, ka mirušais bija vidēja auguma, savas nāves brīdī 30 līdz 34 gadus vecs vīrietis. Fakts, ka kapā trūkst priekšmetu, kā arī vīrieša neparastā kapavieta liecina, ka tas, iespējams, bija vergs, kas kaut ko noziedzies.

Pēdas kaulā pētnieki uzgāja nesadzijušu lūzumu, ko, iespējams, radījusi nagla. Savukārt bojājumu trūkumu plaukstās pētnieki skaidro ar to, ka nereti rokas pie krusta tika nevis pienaglotas, bet gan piesietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu